Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie ČR

  • Nezjištěný pachatel využil 27. října v podvečerní době nepozornosti ženy a mezi stanicemi metra Flóra – Lužiny jí z kabelky, kterou měla pověšenou na rameni, odcizil mobilní telefon v hodnotě 8 000 Kč. Zloděj určitě využil i toho, že kabelka neměla zapínání, telefon tak pro něho byl volně přístupný.
  • Dne 30. října došlo na parkovišti u jednoho z obchodních domů ke krádeži notebooku ze zaparkovaného vozidla. Majitel měl notebook uložený v batohu, který nechal položený na podlaze auta. To sice uzamkl dálkovým ovládáním, ale kontrolu uzamčení dveří neprovedl. Majiteli notebooku tak byla způsobena škoda ve výši 55 000 Kč.
  • Blíží se Vánoce a doba nákupů vánočních dárků. Stále více se jich děje přes internet. Při takových prodejích samozřejmě stoupá i počet internetových podvodů. Své nákupy proto provádějte u vyzkoušených a zavedených prodejců, a ještě před platbou si na prodejce vyhledejte recenze. U nabídek levného zboží oproti běžnému prodeji buďte zvláště obezřetní. Při nákupu zboží přes internet preferujte platby na dobírku, tedy až po dodání zboží.
  • Příkladem internetového podvodu při fiktivní nabídce zboží je jednání nezjištěného pachatele, který nabízel k prodeji použitý mobilní telefon. Ten zpočátku se zájemcem komunikoval, zaslal mu doklad o koupi nabízeného mobilu, dokonce i kopii občanského a řidičského průkazu. Kupující tedy zaplatil převodem na účet prodávajícího nemalou částku, ale zaplacený mobil neobdržel. Následně se dozvěděl, že doklady, které od prodávajícího obdržel, byly odcizené. Další komunikace s prodávajícím už neproběhla.
  • Nezjištěný pachatel odcizil v průběhu jízdy městskou hromadnou dopravou a během přestupování z kapsy kabátu mobilní telefon v hodnotě 16 000 Kč. Ženu okradl během několika málo minut, kdy si dala telefon do kapsy a neměla ho pod kontrolou.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra