Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2004: Návštěva prezidenta i dětská hřiště

Začátek roku 2004 patřil v Praze 13 příznivcům a milovníkům obrázkových příběhů s bublinami. V sobotu 14. ledna hostil Klub Mlejn už čtvrté setkání autorů, vydavatelů a překladatelů komiksů s názvem ComiCZcon 2004. „Oproti loňskému ročníku jsme zaznamenali až dvojnásobnou návštěvu. To svědčí o rostoucí prestiži akce i zájmu o komiks jako takový,“ uvedl organizátor Ludovít Plata.
V pátek 27. února navštívili Pra - hu 13 prezident republiky Václav Klaus s chotí. Jejich první cesta vedla na Sluneční náměstí, kde je přivítal starosta David Vodrážka s manželkou a předal jim symbolický klíč od městské části. Následovalo setkání se členy samosprávy. „Prezident se přitom pokochal výhledem na Centrální park z terasy v pátém patře,“ napsal magazín STOP. Exkurze pokračovala návštěvou sídla firmy Philips, občanského sdružení PROSAZ, skanzenu Řepora i obchodního centra IKEA ve Zličíně. „Zahušťuje se to správným směrem. Nepochybně je tu více staveb, zejména doplňků,“ zhodnotil svůj dojem z Prahy 13 prezident Klaus.
Na jaře byly dokončeny poslední úpravy dětského hřiště v Centrálním parku u Nepomuckého rybníka pod tubusem metra. „Hřiště, jehož hodnota přesahuje částku 1,6 milionu korun, je oplocené a zahrnuje moderní herní prvky odpovídající současným požadavkům na bezpečnost,“ uvedl STOP. Slavnostní křest „rychlými špunty“ provedl 14. dubna starosta David Vodrážka a houpačky, kolotoč i skluzavky si hned vyzkoušelo třicet dětí z mateřské školy v Husníkově ulici. V následujících měsících pak byla otevřena ještě dvě zrekonstruovaná hřiště na Velké Ohradě.
Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky převzal 26. května dvě nová vozidla – Favorit se speciální hasičskou výbavou a LIAZ s vyprošťovací technikou. Do akce se mohly zapojit hned 28. června, kdy v areálu zimního stadionu Bronzová proběhlo požární cvičení simulující havárii malého letadla. „Shromáždění zájemci mohli sledovat hašení stadionu, záchranu obsluhy, ukázku činnosti protichemické jednotky i potápěče,“ přiblížil STOP.
Další dětské hřiště, tentokrát dopravní, otevřel David Vodrážka 16. září v Mateřské škole Ovčí hájek. „Dopravní hřiště pro nás má smysl nejen proto, že se děti učí znát a dodržovat dopravní předpisy, ale hlavně že se odmalička učí toleranci a ohleduplnosti, která v provozu na silnici tolik chybí,“ zdůraznila ředitelka školy Ilona Hykešová.
A slavnostní bylo i zakončení celého roku. Bronzovou pamětní medaili Prahy 13, udělovanou občanům, kteří se významně zapsali do dějin městské části, převzal 18. listopadu devětaosmdesátiletý František Hájek. „Dokázal, že lidé táhli za jeden provaz. Věc, která je dnes poměrně vzácná,“ ocenil jeho dlouholetou pomoc při rozvoji Stodůlek David Vodrážka.

Robert Šimek