Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Půlnoční silvestrovskonovoroční Běh metropole

Letošní rok nám moc nepřál, covidová pandemie, neustálá omezení včetně sportovních a pohybových aktivit, omezení pohybu... To vše pod neustálou obavou o zdraví své i svých nejbližších. Závěr roku se ale blíží a s ním i osmý ročník závodu Půlnoční silvestrovsko–novoroční Běh metropole, který je již tradičně posledním závodem v Evropě a možná i na světě (dle časového posunu) v kalendářním roce a zároveň prvním v roce následujícím. Start je 31. prosince ve 23.45 hodin.
S velkým respektem před covidovou pandemií se přesto nechceme s „rukama – nohama v klíně“ smířit s neustálým stresem, ale chceme dát aktivně vědět, že jsme nic nevzdali a jsme připraveni se mu postavit i tím, že se již poosmé postavíme poslední prosincový den na startovní čáru tohoto oblíbeného závodu.
Věřím, že se letos opět sejdou o silvestrovské noci běžci ze všech koutů republiky a změří své síly na čtyřkilometrové trase běžeckého závodu, aby se důstojně rozloučili se starým rokem v plné sportovní kondici a s optimismem naplnili starověké lidové motto Jak na Nový rok, tak po celý rok. Vzhledem k tomu, že startovní výstřel odstartuje běžeckou silvestrovskou „veselici“ patnáct minut před půlnocí, aby se první závodníci dostali do cíle pár minut po půlnoci, naplňuje se motto vrchovatě.
Jedinečná atmosféra závodu na trase závodu v Centrálním parku u Kuželkárny láká nejen běžce, ale i jejich nejbližší, aby je na trase povzbuzovali nejen svými hlasivkami a různými řehtačkami, frkačkami a dalšími hudebními nástroji, ale plnili i roli nosičů vody, v našem případě šampaňského. I když jde o závod, o zábavu není nouze, samozřejmě „chrti“ se nenechají rozptýlit a pádí k cíli, co jim zimní noční počasí a silvestrovské veselí dovolí. Ten, kdo si chce závod užít opravdu plnými doušky, se nezapomene cestou občerstvit u svého doprovodu. Všichni si pak vychutnávají jedinečnost závodu i bujarou atmosféru silvestrovské noci, kdy se o půlnoci při plném závodním tempu nad jejich hlavami rozsvítí noční obloha tisíci petard a světlic.
Závod má své vítěze (první vítěze v Evropě v roce 2021), kteří obdrží kovy nejcennější, ale skutečnými vítězi jsou všichni. Hlavní ceny jsou pak vloženy do závodní silvestrovské tomboly: pobyt v hotelu Antýgl, poukazy sportovní firmy Joma, voucher do Indické restaurace Ocean Spice, ceny od firmy Author, divoké karty ke startu na závodech do Czech BIGMAN Bigman festival Praha a mnoho dalších, zajímavých cen.
Pokud se chcete stát účastníky tohoto závodu, postavit se aktivně proti covid-19, prožít jedinečnou atmosféru závodu, můžete se přihlásit na www.behmetropole.cz, kde najdete nejen další podrobnosti a opatření k závodu, ale můžete zhlédnout i videozáznam závodu z let předchozích.
Také letos se závod uskuteční za maximálních zdravotních a bezpečnostních opatřeních v souladu s nařízením vlády ČR. Těším se na vás na startovní čáře 31. 12. 2020 ve 23.45 hodin.

Roman Jaroš, ředitel závodu Běh metropole