Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z DENÍKU POLICIE ČR

  • Na začátku října se našim policistům podařilo krátce po spáchání trestného činu zadržet pachatele vloupání do vozidla. Povedlo se to hlavně proto, že tento pachatel byl při svém konání přistižen jinou osobou. Zloděj se snažil z místa odejít, ale tento svědek ho sledoval a přes svůj mobilní telefon informoval operační středisko policie o tom, kde se nachází. Operační mohl navigovat nasazené hlídky Policie hl. m. Prahy až do té doby, dokud nebyl pachatel zadržen. Následnou kontrolou jeho věcí bylo zjištěno, že se vloupal i do jiného vozidla, z kterého si rovněž odnesl to, co mu nepatřilo. Následnou prověrkou věcí, které šetříme na Místním oddělení policie ve Stodůlkách, se nám podařilo objasnit i další trestný čin, opět vloupání do vozidla, kterého se tento pachatel dopustil. Mezi předměty, které si pachatel zřejmě připravil k tomu, že si je později odnese, se našly i věci, které byly odcizeny v jiný den z jiného vozidla. Mohlo by se nám tedy společně se Službou kriminální policie a vyšetřování podařit objasnit hned tři vloupání do vozidel. Pachatele si převzala Služba kriminální policie a vyšetřování a dle mých informací je stíhán vazebně. Jelikož se trestných činů navíc dopustil době nouzového stavu, hrozí mu uložení trestu odnětí svobody na dva až osm let.
  • V poslední době jsme zaznamenali nárůst trestné činnosti. Jde zejména o vloupání do vozidel a vloupání do sklepů. Naštěstí se nám v poslední době podařilo identifikovat některé pachatele, které se této trestné činnosti dopouští. Dne 5. listopadu se například podařilo našim kolegům z Místního oddělení policie Košíře zadržet také pachatele vloupání do vozidla. Je zřejmé, že tento pachatel zadržený v Košířích mohl páchat trestnou činnost nejen tam, ale také ve Stodůlkách. Pachatele vloupání do sklepních kójí se nám daří ztotožňovat zejména díky kamerovým záznamům poskytnutým ze strany SVJ. Jsme rádi, že spousta bytových domů už přistoupila na to, že si vybavila vchody do domů kamerovým systémem. Někdy nám jsou v prověřování trestné činnosti nápomocny i kamery v osobních motorových vozidlech. Zejména ty, které reagují na pohyb a začnou nahrávat, i když je vozidlo jen zaparkované.
  • Na základě shora uvedených příspěvků vám mohu doporučit jen to, co už určitě dávno víte. Nenechávejte žádné drahé věci ve vozidlech a už vůbec ne viditelně. Zabezpečte si a zkontrolujte své sklepy a sklepní kóje. Zejména období před vánočními svátky je obdobím žní pro zloděje specializující se na vykrádání sklepních kójí. Přeji vám, aby vás nic podobného nepotkalo. Vzhledem k tomu, že bude tento příspěvek zveřejněn v prosincovém STOPu, tak vám přeji příjemné prožití vánočních svátků a do nového roku jen to, aby byl klidnější než rok 2020 a hlavně abychom ho všichni prožili ve zdraví.


Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna