Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Muzeum fantastických iluzí

O tom, že kouzla a Vánoce k sobě neodmyslitelně patří, určitě nikdo nepochybuje. My vás v prosincové rubrice pozveme hned na dvě místa plná kouzel a iluzí, která ale mají jedno společné – našeho nejlepšího iluzionistu a kouzelníka Pavla Kožíška, majitele a ředitele Divadla kouzel v Líbeznicích u Prahy, ale také Muzea fantastických iluzí ve Vodičkově ulici 31.

„Vím, že poslední měsíc v roce bývá hektický. Zatím bohužel neznám žádné kouzlo, které by dokázalo uklidit, napéct cukroví, sehnat dárky... Co ale nabídnout mohu, je příjemně strávený čas a spoustu zábavy. Jak v divadle, tak v muzeu,“ říká Pavel Kožíšek.
Na prosincovém programu Divadla kouzel je představení Kouzelné Vánoce určené především dětem od 3 do 12 let. A v muzeu? Nebudete věřit vlastním očím. Na výstavní ploše je více než 150 interaktivních a hlavně zábavných exponátů. Většina jich je z konce 19. století, některé jsou i starší, takže jsou vlastně i kusem historie. Muzeum bylo otevřeno v prosinci 2019, ale zájem byl tak velký, že už po půl roce muselo být rozšířeno. „Staré optické klamy sbírám už léta. A kdokoli je u mě viděl, řekl, že bych si měl otevřít muzeum.

Tak jsem to udělal,“ dodává Pavel Kožíšek. „V Muzeu fantastických iluzí jsou kromě velkoformátových trikových obrazů k vidění originály nebo věrné repliky exponátů z celého světa. Máme tady nejstarší optický klam na světě – velké kamenné kolo s pravěkým člověkem, které roztočíte, a pračlověk pracuje. Tady návštěvníky baví stínové divadlo z konce 19. století, tady je autíčko vzhůru nohama, a když se podíváte do těch brýlí, tak ho uvidíte normálně. Hodně se líbí tato Amesova místnost. Kdo je vlevo, je malinký „trpaslík“, ten, kdo stojí vpravo, je obr.

Krásný je i náš Einstein. Když se budete dívat na jeho hlavu, zjistíte, že se za vámi stále otáčí. V poslední místnosti jsou velkoformátové trikové obrazy – uvězní vás obří chobotnice, kouzelník vás vystřelí z děla, skončíte na Titaniku... Jak už bylo řečeno, je tady více než 150 exponátů, takže tohle byla jen nepatrná ochutnávka. A ještě to podstatné – fotoaparáty a nabité mobily s sebou. Takové fotografie, které si uděláte tady, zaručeně nemáte.“
Muzeum fantastických iluzí má otevřeno denně od 9.00 do 19.00. Více informací získáte na www.muzeumfantastickychiluzi.cz, o Divadle kouzel na www.divadlokouzel.cz. Najdete zde i aktuální opatření, kterými je nutné se řídit.

Eva Černá