Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Předvánoční prosinec ve Mlejně


Adventní koncert rozezní varhany kostela sv. Jakuba

Händel, Bach nebo Mozart? Na adventním koncertě v kostele svatého Jakuba Staršího zazní skladby nejen těchto světoznámých velikánů. Na programu je také improvizace jednoho z nejúspěšnějších varhaníků Vladimíra Roubala, který na tento večer vymění varhany strahovského kláštera za ty ve Stodůlkách. Um cenami ověnčeného hudebníka doplní operní pěvkyně Lucie Silkenová a trumpetista Jan Verner. „Koncert jsme plánovali už na loňský rok, ale bohužel kvůli nepříznivé situaci musel být zrušen. Pevně věřím, že tentokrát to vyjde. Vladimír Roubal je fantastický hudebník, pod jeho rukama dostanou i malé varhany, které tady ve Stodůlkách máme, naprosto jiný rozměr. Jsem zvědavá, jak se jeho věhlasné improvizace zalíbí místním. Doufám, že si náš společný koncert užijí stejně, jako loňskou Rybovku, kdy se v našem kostele představil poprvé,“ doplňuje Lucie Silkenová z KD Mlejn, která Vladimíra Roubala a Jana Vernera do Stodůlek pozvala. Adventní koncert se uskuteční 14. prosince, už teď se však můžete naladit zhlédnutím záznamu loňské České mše vánoční, který najdete na našem YouTube KD Mlejn.

Netradiční mikulášské putování se blíží

Proč je v pekle oheň a na nebi hvězdy? A není andělům tam nahoře zima? To se dozvíte na dobrodružné výpravě, která v podvečer 5. prosince zavede vaše malé až k samotnému Mikuláši. Pohádkovým nebem i pekelným podzemím, kde andělé létají vzduchem a čerti přikládají pod kotlem i vzhůru nohama, vás provede moudrá sova a trochu popletený havran.

Ale pozor, nebude to jen tak. Každý malý dobrodruh musí splnit tajný úkol, který mu přímo do oušek našeptají průvodci z ptačí říše. Na konci cesty před foyer KD Mlejn bude na každého malého dobrodruha čekat mikulášská nadílka.

Eva Roškaňuková