Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Tematický týden propojil svět

Těsně před podzimními prázdninami čekal na žáky z 1. stupně FZŠ prof. O. Chlupa další tematický týden, tentokrát s názvem Propojený svět. Začal v atriu školy, kde učitelé pro děti připravili divadelní scénku o národech, které se neumí dohodnout, jen se hádají a nepomáhají si.
Pak už se každá třída věnovala některému ze států. Děti vyhledávaly informace, vařilo se, poslouchaly se pohádky z různých zemí. Kaž dý den ráno zazněl ve školním rozhlase pozdrav – rusky, ukrajinsky, čínsky, vietnamsky, slovensky, řecky, arabsky, italsky i mnoha dalšími jazyky.
Do mnoha tříd přišel během týdne odborník na určitou zemi, kulturu, národní zvyky dané země. Děti se více dozvěděly o Polsku, Maďarsku, Ukrajině, Francii nebo třeba o Kazachstánu, Číně či Brazílii. Druháci se dokonce zvládli spojit on-line s kamarády z Itálie.
Na chodbách školy přibyla základní slova ve vybraných jazycích s obrázky i s výslovností a ve vestibulu školy je k vidění výstava.
Na konci týdne se všechny děti z 1. stupně opět sešly v atriu školy. Tentokrát učitelé zahráli scénku, ve které se národy již dokázaly domluvit a spolupracovat. Poděkování patří všem pedagogickým pracovníkům za přípravu aktivit a dětem za to, jak skvěle se do nich zapojily.

Kristýna Krečová