Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vepřový steak v drceném pepři s podušenou dýní Hokaido a čerstvými fazolkami

Vepřový steak v drceném pepři s podušenou dýní Hokaido a čerstvými fazolkami

Suroviny
vepřové maso bez kosti (kýta, vykostěná kotleta, panenská pečeně), olej, drcený pepř, sůl, snítka rozmarýnu

Dýně Hokaido
dýně, voda, sůl, cukr, cibulka, máslo, suchá chilli paprička, bílé víno (nemusí být)

Zelené fazolky
fazolky (pro domácnost je lepší použít mražené fazolky, neboť čerstvé musíme po stranách uříznout a sloupnout úpon, který vede po celé délce fazolky, kdybychom toto u čerstvých fazolek neudělali, do jídla by se dostaly sice jedlé, ale tvrdé a těžko poživatelné kousky), voda, máslo, mletý pepř, sůl, slanina , česnek, cibulka

Postup
Nejdříve si připravíme (naložíme) maso. Uřízneme pěkné porce, vezmeme drcený pepř (možno koupit), celý steak v něm obalíme, zalijeme olejem a necháme odležet. Mezitím si připravíme přílohovou zeleninu. Dýni oloupeme a dužinu zbavenou jadýrek nakrájíme na kostičky. Ty krátce povaříme v sladkoslaném nálevu (sůl, cukr, voda). Kostičky nesmí být měkké, jinak by se při další úpravě rozvařily. V kastrolku nebo na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibulku a na lehce osmahnutou cibulku vložíme povařenou dýni. Mírně podlijeme vodou nebo vínem, krátce podusíme a nakonec dochutíme rozdrcenou pálivou chilli papričkou a solí. Vody nebo vína na podušení lijeme vždy pouze tolik, aby kostičky dýně neplavaly.
Zelené fazolky lehce povaříme ve slané vodě a scedíme. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibulku (může být i červená), nakrájený česnek a nakrájenou slaninu. Nakonec přidáme lehce povařené fazolky. Dochutíme solí a pepřem.
Jako poslední připravíme maso. To vložíme na rozpálený tuk na pánvi a pečeme do stupně propečenosti, který nám chuťově nejvíce vyhovuje. Před dokončením přidáme rozmarýnek. Nakonec maso i s pánví stáhneme ze sporáku a asi na 1 minutu jej přiklopíme pokličkou. Maso se takzvaně „zapotí“ a bude určitě křehčí. Pozor toto platí pouze pro masa, která nejsou úplně propečená.
Všechny hotové suroviny upravíme dle vlastní fantazie na talíř. Můžeme pokrm jíst pouze s touto přílohou, nebo si můžeme přidat další dle chuti.

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR