Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cyklozvonění potěšilo a poučilo

Osmý ročník Pražského cyklozvonění společně připravili pracovníci radnice Prahy 13 a o.s. NaKole ve spolupráci s celou řadou dalších partnerů. Asi 500 lidí ze šestnácti městských částí a Průhonic se 13. září sjelo na „třináctku“, aby tu společně strávili zábavné odpoledne.

Čtyři pelotony vedli zkušení cyklisté. Dlouhatánský had žlutých triček dojel k hornímu rybníku, kde je uvítali starosta David Vodrážka a místostarosta Aleš Mareček, pod jehož záštitou akce proběhla. Cyklisté si společně zacyklozvonili a štafetový zvonek putoval do rukou zástupkyně starosty Prahy 5, protože Praha 5 bude hlavním organizátorem cyklozvonění 2015. Poté Praha 13 pohostila účastníky koláči se znakem městské části.

Že jde o rodinnou akci, bylo vidět již na přijíždějícím pelotonu – nejmladší cyklisté se vezli na přívěsných vozících, starší jeli na propojených kolech s dospělými. Přijelo množství dětí na malých kolečkách. Nechyběl ani pejsek Dana Mourka z Nadace Partnerství, který se účastní pravidelně.

V nádherném Centrálním parku za příjemného počasí proběhlo odpoledne ve znamení sportu, cyklistiky a ochrany životního prostředí. Moderovala herečka Mirka Součková, která se pro cyklozvonění úplně nadchla. K poslechu hrálo několik místních hudebních skupin. Návštěvníky zaujala exhibice bike trialu a flyboardingu, zkusili si plavbu na lodi z PET lahví. Děti se na kánoích dostaly do tajemného světa na ostrově s vrbou a vyzkoušely si chození po hladině při aquazorbingu. Rodinná soutěž na devíti stanovištích, které se zúčastnilo na 200 soutěžících, nebyla vůbec snadná. Úkolem bylo třeba opravit kolo v pojízdné cyklodílně BikeAzyl, u stánku Lesů hl. m. Prahy poznat zvíře podle kožešiny, projet jízdu zručnosti, jízdu na elektrokole, roztřídit odpad, procvičit první pomoc nebo dopravní předpisy. Nakonec bylo vylosováno padesát výherců cen – cyklistických a sportovních potřeb. Poté se většina cyklistů vracela do vzdálených i blízkých koutů Prahy a z úsměvů účastníků i pořadatelů se dala číst velká spokojenost.

Dana Céová