Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak se změní Nové Butovice?

Část Nových Butovic mezi ulicemi Seydlerova a Petržílkova prochází v současné době radikální proměnou. Staví se zde kancelářský komplex Metronom Business Centre. Mezi ním a poliklinikou Lípa Centrum byla zahájena výstavba rezidenčního projektu Smart byty. Investoři těchto projektů ale nestaví jen byty a kanceláře. Jsou připraveni zapojit se také do proměny navazujícího veřejného prostranství mezi stanicí metra a radnicí Prahy 13 a přetvořit ho ve skutečnou promenádu, kde bude prostor i pro umění, obchody a odpočinek. Zatímco společnost HB Reavis (Metronom) dokončuje nyní výraznou rekonstrukci dosud spíše nevábného prostranství okolo západního vestibulu metra, společnost Trigema (Smart byty) jedná s vedením městské části o možné podobě revitalizace navazující pěší zóny. Proměna bulváru by mohla být dokončena ve druhé polovině roku 2016.

V rámci projektu Smart byty vzniknou ve dvou etapách dva bytové domy s téměř 300 byty a prostorami pro komerční využití, pro které bude vybudováno podzemní P+R parkoviště. Na obnovené pěší zóně v těsné blízkosti bytového domu vznikne mezi pásy zeleně prostor pro dočasné instalace uměleckých děl různých autorů, studentů i návštěvníků Nových Butovic.

Centrem uměleckého života se stane Czech Photo Centre, galerie české fotografie spojená s kavárnou. Před galerií budou vybrané historické fotografie přeneseny do kamenné mozaiky chodníku, soudobá fotografie se zobrazí přímo na LED stěnu fasády a v rámci parteru je navržena i velká plastika fotoaparátu.

V bezprostředním sousedství galerie vyroste odpočinkově- vzdělávací zóna s množstvím míst pro sezení a relaxaci pod pohyblivými plachtami, určenými k zastínění a ochraně celého prostoru. Parter by měl ještě být doplněn vodním prvkem, lavičkami, odpadkovými koši a stojany na kola.

Obyvatelé Nových Butovice ocení nárůst parkovacích míst v okolí polikliniky Lípa a v jihozápadní části Seydlerovy ulice, kde by mohlo v prostoru pod bulvárem vzniknout několik desítek nových veřejných parkovacích stání.

Radikální obnova veřejného prostranství promění Nové Butovice, které jsou už dnes místem zaměstnání mnoha obyvatel Prahy i okolí, na moderní a dynamické centrum bydlení, zábavy, umění, nákupů a odpočinku.

-red-