Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Občany zajímala obnova vnitrobloku

Mezi lokality, pro které odbor životního prostředí navrhuje revitalizaci, patří také vnitroblok Petržílkova v Nových Butovicích. Projekt zahrnuje rekonstrukci nevyhovujícího stavu prostoru mezi ulicemi Petržílkova a Nušlova. Původní stavební konstrukce i přírodní prvky ve vnitrobloku jsou z roku 1993 a dnes dosluhují. Mělo by se jednat o rozsáhlou investiční akci ve výši téměř 18 milionů korun, proto je podávána žádost o dotaci z fondů EU.

Vzhledem k tomu, že projektová dokumentace záměru je již připravena, svolali jsme v souladu s principy Místní Agendy 21 veřejné setkání, aby se obyvatelé dané oblasti mohli k návrhu vyjádřit. Za radnici se setkání zúčastnili – tajemnice Kateřina Černá, Dana Céová z OŽP a zastupitelé Vít Bobysud a Jiří Neckář.

Dana Céová a zahradní architekt Martin Černý seznámili účastníky s detaily projektu. Před FZŠ Mezi Školami má být zpevněná plocha nahrazena trávníkem a stromy. V kaštanové aleji budou některé cesty a jedno hřiště nahrazeny parkovou úpravou. Zastaralé pískoviště bude přeměněno na odpočinkovou plochu s lavičkami. Zruší se nevyužívané venkovní klepadlo na koberce a sušák na prádlo. Tři sportoviště budou modernizována, jedno nahradí fitness park se stroji pro dospělé mezi stromy. V promenádě u platanů budou vybourány přebytečné zídky a betonové konstrukce. Místo dřevěných pyramid budou vysazeny vzrostlé platany. Stromy a keře po jedné straně cesty budou zachovány, na druhé straně vznikne stromořadí ze sakur. Nevzhledné jehličnany nahradí snadno udržovatelné trvalkové záhony.

Během následující diskuse zaznělo množství dotazů a připomínek hostů, z nichž některé budou do návrhu zapracovány.

Jiří Neckář, koordinátor Místní Agendy 21 v Praze 13