Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Proměny třináctky v obrazech

Odbor životního prostředí vyhlásil v únoru fotografickou soutěž pro obyvatele městské části s názvem Proměny třináctky v obrazech, nad kterou jsem převzal záštitu. Jejím prostřednictvím jsme chtěli motivovat veřejnost, aby se zajímala o své okolí, pamětihodnosti, zajímavá místa, přírodní památky a stavby, které se v Praze 13 nacházejí.

Podmínkou soutěže bylo nalézt historickou fotografii místa v Praze 13 a pořídit novou fotografii tak, aby bylo možné porovnat proměnu místa v průběhu času. Do uzávěrky, která byla 31. srpna, se do soutěže přihlásilo jedenáct amatérských fotografů z Prahy 13 a jeden z Řeporyj. Zaslané snímky hodnotila desetičlenná komise složená z pracovníků odboru životního prostředí a redakce STOPu. Hodnocení bylo těžké a členové poroty se mnohdy hodně rozcházeli. Zde je pořadí výherců:

1. místo – Luboš Rota (42 bodů)

Pan Rota zaslal doslova nepřeberné množství snímků z roku 2003 a z roku 2014. Fotil kulturní dům, školy, polikliniky, panelové domy a zajímavá zákoutí. Jeho fotografie byly pozoruhodné i tím, že opravdu dokázal nalézt stejné místo, ze kterého se fotil původní snímek.

2. místo – František Kocmich (29 bodů)

Fotografie pana Kocmicha jsou velmi cenné pohledy na budování Centrálního parku ze strany Lužin.

3. místo – Jana Koutecká (21 bodů)

Paní Koutecká velmi zdařile zachytila budování prostranství před základní školou Brdičkova a okolí stanice metra Lužiny.

4. místo – Vladimír Jindřich (17 bodů)

Panu Jindřichovi jsme umožnili účast, přestože není občanem Prahy 13. A tak jsme získali zajímavé snímky z Řeporyj na počátku 20. století v porovnání se současností.

5. místo – Irena Zofová (16 bodů)

Paní Zofová také zachytila výstavbu sídliště Lužiny.

Dalšími účastníky soutěže byli Vladimír Kudlík (13 bodů), Irena Tümerová (7 bodů), Eva Reinová (3 body) a manželé Rajmanovi, Anna Kubátová, Lukáš Hoch (po 1 bodu). Jejich fotografie zachytily neméně zajímavá místa z Velké Ohrady, Stodůlek i Lužin.

Tři nejlepší fotografové dostanou přenosné disky na ukládání dat, soutěžící na 4. a 5. místě obdrží USB flash disky a ostatní účastníci fotografické knihy. Nejlepší fotografie všech účastníků budou představeny v rámci výstavy Proměny třináctky v obrazech. Ta se uskuteční na radnici 1. – 30. 10. Přijďte se podívat. Soutěžícím děkuji za účast.

Aleš Mareček, zástupce starosty