Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Automuseum Praga

V minulém vydání jsme se vypravili za krokodýly, tentokrát vás pozveme mezi jiné krasavce. Takové, kterým léta na kráse a ceně přidávají. Nevěříte? Pak se tedy zajděte podívat do Automusea Praga. Stávající rozměr sbírky dnes představuje 90 dopravních prostředků s datem výroby od roku 1907. Zahrnuje osobní i nákladní vozidla, traktory, autobusy, vojenská vozidla, sanitní, pohřební a dodávkové vozy, motocykly. Jsou zde ale i exponáty ze současné produkce značky Praga s „datem narození“ po roce 1990.
Tuto unikátní sbírku doplňují ještě statisíce dokumentů – výrobních výkresů, katalogů, prospektů, návodů k obsluze, papírových fotografií, filmových záběrů, gramofonových desek, modelů z gumy, ze dřeva, z kovu... V tom všem se vyjadřovala příprava výroby a samotná existence Pragovky.

Automuseum Praga, které založila rodina Příhodových, najdete v tzv. Zbuzanském dvoře. Zde bylo po několikerém stěhování otevřeno v rámci akce „Evropské město kultury Praha 2000“ 22. června 2000. Poslední stěhování umožnilo nejen přístup široké veřejnosti, ale poskytlo i podmínky pro výstavy, přednášky nebo individuální studium. Kulturní komisí UNESCO bylo Automuseum Praga zařazeno jako třetí největší soukromá sbírka tohoto typu na světě.
„Muzeum vzniká prakticky od roku 1956 (oficiálně vyhlášené od roku 1957),“ říká zakladatel sbírky Emil Příhoda. „Úplný začátek tkvěl v tom, že jsem hledal auto, které bych mohl mít k dennímu použití. Já jsem vyučený automechanik, takže jsem už tehdy dobře věděl, jaké kouzlo v sobě mají koně pod kapotou. Víte, sběratelství je tak trochu nemoc, tak trochu posedlost. Něco vás osloví, líbí se vám to, pak si řeknete, že kdybyste to měl vícekrát, bylo by to fajn... Tak nějak to začíná. A jak to může dopadnout? To uvidí každý, kdo do našeho muzea přijde.“

Automuseum Praga, ke kterému se dostanete autem, autobusem od metra Luka nebo vlakem ze smíchovského nádraží, sídlí ve Zbuzanech, Pod Kaštany 14. Otevřeno je denně kromě pondělí a středy vždy od 10 do 17 hodin. Prohlídky s průvodcem začínají vždy v celou hodinu, poslední pak v 16.00.

Eva Černá