Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Chcete spořit dětem? Nenechte se napálit!

Dávno pryč jsou doby, kdy prarodiče každý měsíc nosili do spořitelny stovku a ukládali ji dítěti na knížku. Dnes se spoří mnohem důmyslněji a výběr správného řešení je složitý.

Je lepší se pokoušet sám zorientovat v nabídce, nechat si poradit v bance nebo si najít finančního poradce?

Pokud nejste sami profesionálové, pak je lepší si pečlivě vybrat poradce, který má širší přehled mezi existujícími možnostmi na finančním trhu. Je důležité, aby vám poradil ne dle výše provize, kterou obdrží za konkrétní produkt, nýbrž podle vhodnosti produktu pro vás a vaše dítě. V bankách a pojišťovnách vám nabídnou vždy pouze ta řešení, která sami prodávají a jejich srovnání (analytické výstupy) nemusí být objektivní. Dejte pozor, zda se sejdete s prodejcem produktů – zprostředkovatelem, který může mít v nabídce třeba i více společností, nebo se skutečným poradcem. Poznáte to podle toho, že poradce na rozdíl od prodejce smluv radí. O tom, že investiční „spořicí“ životní pojištění není dobrý nápad, jsem se již ve STOPu zmiňoval.

Kolik by měli rodiče optimálně měsíčně spořit, aby spoření splnilo svůj účel? A jaká nejnižší částka má ještě význam?

Spořit dítěti na jeho budoucnost má smysl v každém případě. Jde zejména o cíl spoření: např. studia, akontace na bydlení apod. Od toho se odvíjí i délka spoření. Pokud rodič chce dítěti do 18 let naspořit např. 200 000 Kč a začne s tím ihned po narození dítěte, stačí při průměrném ročním zhodnocení 4 % ukládat měsíčně přibližně 640 Kč. Pokud začne o 5 let později, bude muset spořit 980 Kč měsíčně. Nejdůležitějším faktorem při spoření je čas – čím méně ho máte, tím více musíte spořit, čím více času máte, tím lépe využíváte princip složeného úročení.

Čeho se vyvarovat a čeho se nebát?

U investic do podílových fondů buďte obezřetní při předplácení vstupních poplatků na dlouhou dobu. U fondů „životního cyklu“ si nechte důkladně vysvětlit rizika a u pravidelné investice na delší dobu se nebojte investic do akcií. Což platí i v případě, kdy jsou akciové trhy na konci růstového cyklu.
U investičního zlata a stříbra důkladně ověřte, s jakou marží nakupujete a jakou máte jistotu, že za 15 – 20 let bude daný subjekt existovat a bude možné investiční slitky prodat. Nákup přes internetové prodejce bez delší historie mohou znamenat úsporu několik procent při nákupu, ale možnou ztrátu desítek procent při prodeji. Mějte na paměti, že investiční stříbro nakupujete s DPH. Pokud neuplatňujete odpočet DPH, znamená to v momentě nákupu okamžitou ztrátu 21 %, i když se cena kovu nijak nezmění. Pozor na prodejce, kteří vám budou nabízet investiční zlato a stříbro jen proto, že nic jiného poradit neumějí.
Jedna z nejsložitějších forem tvorby kapitálu pro děti je koupě nemovitosti na hypotéku, kterou budete splácet z pronájmu a po doplacení hypotéky předáte dítěti.

Kdy je nejlepší příležitost pro předání naspořené částky dítěti?

Pokud dítěti budu chtít dát peníze na studium vysoké školy, musím spoření směřovat k věku, kdy se bude na školu hlásit. V případě spoření na koupi bytu je vhodný výběr až ve věku, kdy již bude vydělávat a bude moci splácet případnou hypotéku. V těchto případech s delším investičním horizontem není optimálním řešením stavební spoření, přestože garantuje zhodnocení cca 3,5 % ročně. Za poslední roky se u stavebního spoření významně snížilo efektivní zhodnocení, navíc musíte absolvovat opatrovnický soud, pokud chcete vybrat prostředky před dosažením plnoletosti dítěte. Rozmyslete si, zda není lepší mít úspory pod kontrolou i po dovršení 18 let dítěte, aby se zamezilo utracení úspor za „nesmysly“.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz