Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hypoteční boom na svém vrcholu

Hypoteční boom na svém vrcholu Dne 14. 6. 2016 vydala Česká národní banka (dále jen ČNB) zprávu o finanční stabilitě. V dokumentu jsou mimo jiné obsažena doporučení pro banky, družstevní záložny a stavební spořitelny. ČNB provedla šetření v bankách a ve zprávě jednotlivá doporučení hodnotí, doplňuje či upravuje. Jedná se o následující doporučení, jejichž účelem je regulovat a snížit dostupnost hypoték a potažmo zastavit výrazný nárůst cen nemovitostí. K nákupu nemovitostí se začíná uchylovat stále více lidí z několika důvodů. Mohu uvést hlavně nízké úrokové sazby, nákup nemovitosti je také vnímán jako bezriziková investice, a proto je častým jevem koupě nemovitostí za účelem dalšího pronájmu. Nyní blíže k doporučením ČNB.

Jedno z nejzásadnějších doporučení je dodržování limitů pro hodnoty LTV (Loan To Value = poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) u nově poskytovaných úvěrů zajištěných rezidenční nemovitostí. Dosud bylo záměrem regulovat LTV v pásmu 90 % až 100 %. ČNB přistupuje ke zpřísnění svého Doporučení k řízení rizik spojených s poskytováním úvěrů zajištěných rezidenčních nemovitostí, zejména ve smyslu snížení maximálních hodnot LTV.

  • Dosavadní maximální limit LTV ve výši 100 % je od 1. 10. 2016 snížen na 95 % a od 1. 4. 2017 na 90 %.
  • Stávající doporučený limit 10 % z objemu nově poskytnutých úvěrů v rozmezí hodnot LTV 90–100 % se od 1. 10. 2016 změní na 10 % z objemu nově poskytnutých úvěrů v rozmezí hodnot LTV 85–95 %.
  • Dále se od 1. 4. 2017 stanoví limit na 15 % z objemu nově poskytnutých úvěrů v rozmezí hodnot LTV 80–90 %.
  • ČNB dále institucím a bankám nově doporučuje, aby za využití všech dostupných informací identifikovaly, zda úvěr slouží k financování vlastnického bydlení, nebo k nákupu nemovitosti jako investice (pronájem). Pokud u žádosti o úvěr investičního typu shledají souběh charakteristik s vyšší úrovní rizikovosti, měly by uplatňovat LTV v maximální výši 60 %. Dle statistik trhu je podíl hypoték na investiční nemovitosti na úrovni 25 %. Uvedení tohoto doporučení do praxe by jistě zastavilo část poptávky po nemovitostech, hlavně ve větších městech.

Předpokládané dopady:

  • úvěry nad 90 % LTV bude chtít ČNB zastavit, nejdříve od října (95 %) a následně od dubna 2017 (90 % max.)
  • navíc bude mít snahu regulovat pásmo od 80 % do 90 % stanovením kvóty 15 % poskytnutého objemu úvěrů v tomto rozmezí. Aktuálně se mezi 80 až 100 % poskytuje bezmála 50 % objemu hypoték, opatření bude mít tedy na trh výrazný dopad, a to především v roce 2017! Počítejme s tím, že nyní cenově dostupné hypotéky do 90 % LTV budou muset banky regulovat buď přitvrzením parametrů, nebo zdražením.
  • V kombinaci s novým zákonem o úvěru pro spotřebitele, který vejde v platnost 1. 12. 2016 může dojít k omezení nebo zastavení poskytování úvěrů bez prokazování příjmů. K tomuto kroku již přistoupily v průběhu léta Hypoteční banka a Raiffeisenbank, které přestaly poskytovat hypotéky bez prokazování příjmu.
  • S koncem tohoto roku skončí éra nejvyšší míry dostupnosti financování bydlení od roku 2008 (kdy došlo vlivem světové finanční krize k zhoršení dostupnosti financování i u nás). Dalším doporučením ČNB je zamezení uvolňování úvěrových standardů stanovováním nadměrných délek splatností či nestandardních průběhů splácení – max. splatnost by neměla překročit 30 let u hypotéky a 8 let u nezajištěného spotřebitelského úvěru k hypotéce – pravidlo 8 let se netýká úvěrů ze stavebního spoření.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz