Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha – metropole všech

Tak zní slogan obecně prospěšné společnosti Integrační centrum Praha (dále ICP), která od března 2012 pomáhá cizincům žijícím na území hlavního města úspěšně se zapojit do majoritní společnosti. Pobočka v Praze 13 poskytuje bezplatné právní a sociální poradenství pro cizince ze třetích zemí (mimo EU), zajišťuje asistenci a tlumočení na úřadech či ve školách, organizuje kurzy českého jazyka a komunitní a kulturní akce. Více na www.facebook.com/ICPraha.

Léto s ICP v Praze 13 bylo opravdu pestré. V rámci projektu Společná adresa – Praha 13 financovaného MV ČR a Prahou 13 se 11. 6. již potřetí uskutečnila tradiční komunitní akce pro celou rodinu s názvem Nejsme si cizí. Hudební trio Em.Ocean hrálo funky, soul a world music, nechyběla multikulturní kuchařská show, workshop indických tanců, výroba zvířátek origami a interaktivní divadélko.

Lektoři ICP uspořádali multikulturní workshopy pro předškoláky v MŠ Mezi školami 2323, kterých se zúčastnilo 49 dětí z Čech, Vietnamu, Ruska, Ukrajiny, Polska nebo Chorvatska. Tyto workshopy realizujeme již několikátý rok, zpětná vazba dětí i učitelů je velmi pozitivní. Cílem je podpořit děti při přijímání rozmanitosti okolního světa, rozvíjet empatii a respekt k odlišnostem.

V prvním zářijovém týdnu uspořádalo ICP kurz Co nás čeká ve škole. V tomto kurzu se obyvatelé Prahy 13, kteří nedávno přicestovali do ČR, seznámili s českým systémem školství a praktickými informacemi pro rodiče žáků ZŠ. V říjnu 2016 připravujeme kurz Po vyučování zábava o možnostech volnočasových aktivit, kroužků při škole, klubů, spolků apod.

V prosinci uspořádáme pro obyvatele Prahy 13 kurz nazvaný Chystáme se do školy, který seznámí rodiče se všemi tématy okolo nástupu dítěte do ZŠ (jak přihlásit dítě do školy, jak vybrat školu, jestli je možný odklad školní docházky apod.)

Zájemci o kurzy se mohou registrovat u Branislava Makúcha na 775 703 989 nebo b.makuch@icpraha.com.

Ať už jste cizinec a potřebujete pomoci, nebo se zajímáte o integraci cizinců, či jen chcete poznat přátele a podpořit, rádi vás uvítáme a zodpovíme vaše dotazy. Pokud byste rádi využili naše bezplatné služby, kontaktujte telefonicky vedoucí pobočky na čísle 775 564 654 nebo navštivte naši pobočku na adrese Zázvorkova 2007/6, Praha 13 – Lužiny. Otevírací doba je úterý 8–17 a středa, čtvrtek 9–17.

Ekaterina Romančenková, vedoucí pobočky ICP Praha 13