Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Speciální hodiny v případě ohrožení přivolají pomoc

Ke třem vybraným dětským hřištím v Praze 13 budou instalovány bezpečnostní hodiny. Děti na nich uvidí přesný čas a díky speciálnímu tlačítku, které je napojeno na centrálu městské policie, mohou v případě pocitu ohrožení přivolat pomoc. Hodiny dodává sdružení „Přijdu včas“. Praha 13 se tak připojila k několika městům a obcím, ve kterých už byly hodiny zprovozněny.

Jedny ze tří hodin byly instalovány v Centrálním parku u Kuželkárny v bezprostřední blízkosti frekventovaného dětského hřiště. Do provozu je 5. září slavnostně uvedl starosta David Vodrážka, ke kterému se připojila organizátorka projektu Jana Kostelníková. Patronem celého projektu je generál Hynek Blaško, jehož tragický životní příběh byl hlavní inspirací, proč projekt „Přijdu včas“ spatřil světlo světa.

Děti často chodí pozdě domů jednoduše proto, že neví, kolik je hodin. I v době mobilních telefonů se nejednomu rodiči přihodilo, že s nervozitou očekával příchod svého potomka, který se opozdil. Mobil nemusí být vždy k dispozici, může být vybitý nebo si dítě drahý přístroj s sebou ven nebere. Instalace hodin k dětským hřištím pomůže tento problém vyřešit. Může se stát, že děti se při pobytu bez rodičů venku setkají s člověkem, který to s nimi nemusí myslet dobře nebo se dostanou do jiné nepříjemné situace, která si vyžádá zásah dospělého. Proto byl na hodiny nainstalován hlásič, který se při stisknutí nouzového tlačítka propojí s dispečinkem místní městské policie. Policisté mohou tedy bezprostředně a rychle přispěchat na pomoc.

Eva Libigerová