Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Letní kemp 2021

Poslední prázdninový týden jsme v Klausovce uspořádali pro naše žáky letní kemp, který navazoval na uplynulý školní rok.
Zájem ze stran rodičů i pedagogů byl nebývalý, a tak jsme se mohli postarat o bezmála 130 žáků naší školy a 20 budoucích prvňáčků. V rámci letního kempu jsme také nabídli pomoc dětem s odlišným mateřským jazykem.
Program kempu byl zaměřen zejména na stmelování a posilování vztahů v třídním kolektivu. Součástí bylo rovněž shrnutí a opakování učiva, výtvarné aktivity, pracovní činnosti, sportovní a pohybové hry, výlety, v některých skupinkách děti dokonce vařily.

Každý z pedagogů si vytvořil ve své skupině individuální náplň kempového dne. Někdo hledal ztracenou princeznu, někdo poklad, jiný cestoval časem do středověku... Nepřeberné množství nápadů a aktivit zabavilo žáky i pedagogy.
V jedné skupince v pátém ročníku proběhlo i pomyslné „předání“ dětí bývalou třídní učitelkou novému třídnímu učiteli (oba společně celý kemp lektorovali). Děti i nový třídní učitel měli možnost se blíže poznat v méně formálním prostředí a situacích. Symbolem tohoto přechodu se stala společná stavba rozhledny a její slavnostní umístění do nové třídy.
Snahou pedagogů bylo, aby si děti uvědomily, že plnění zadaných úkolů neslouží k hodnocení známkami, ale pro jejich vlastní informaci o tom, v čem jsou dobré a kde je naopak potřeba trochu přidat. Ve třídách byla po celou dobu příjemná, veselá a kamarádská atmosféra. Spokojení byli úplně všichni – pedagogové i děti. A za to jim patří velký dík.

Renata Vondráková