Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Projekt kombinovaného vzdělávání

Naše FZŠ prof. Otokara Chlupa je jednou ze 150 škol v ČR, které se přihlásily a byly vybrány do projektu MŠMT Pokusné ověřování obsahu, metod a organizace kombinovaného vzdělávání v základních a středních školách. Každá škola si mohla zvolit, jaký počet a které skupiny žáků do ověřování projektu zapojí, velkou volnost mají školy i z hlediska obsahu a konkrétních forem práce.
Cíle projektu korespondují s dlouhodobou strategií rozvoje naší školy a jejím mottem – Škola aktivního učení – šance pro každého. Zároveň chceme reflektovat současné dění a využít zkušeností nabytých v posledních dvou letech. Přerušení běžné formy vyučování během pandemie totiž ukázalo nejen to, že škola je pro žáky zejména v oblasti sociální nezastupitelná, ale přesvědčilo nás také, že prvky distanční výuky mohou být, pokud jsou správně využity, východiskem pro změnu směru tradičního vyučování, kterou si žádají proměny společnosti ve 21. století. Kombinovaná výuka rozvíjí samostatnost žáků, pomáhá definovat jejich potřeby, zvyšuje vnitřní motivaci a zájem o vzdělání podle vlastního výběru. Učitelům umožňuje individuální a diferencovanější přístup k jednotlivým žákům, dovoluje jim více se orientovat na rozvoj kompetencí, zároveň ale podle potřeb jednotlivých žáků prohlubovat či rozšiřovat jejich znalosti.
Letos jsme se rozhodli nabídnout tuto možnost na 2. stupni v rámci volitelných předmětů. V každém ročníku byl zvolen předmět s možností kombinované výuky. Zároveň plánujeme vyzkoušet tuto formu vzdělávání i v jiných předmětech. Zejména pro jednotlivce, kterým by než dosavadní práce podle Individuálního vzdělávacího plánu (IVP) či Plánu pedagogické podpory (PLPP) vyhovovala lépe. V neposlední řadě bude škola celý program připravovat tak, aby byl v budoucnosti využitelný v běžné prezenční výuce při práci s nadanými žáky a v rámci obohacujícího učiva pro všechny ostatní žáky v dopoledním vyučování nebo v rámci propojení školní a mimoškolní činnosti. 

Zuzana Majstrová, ředitelka školy