Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

O putovní pohár starosty Prahy 13 podesáté…

Vážení čtenáři, je to až neskutečné, ale v Praze 13 se hraje pétanque už desátý rok! Klub seniorů pétanque č. 12 se schází, pokud je počasí příznivé, na hřišti ve Středisku sociálních služeb Prahy 13 nebo na hřišti v Centrálním parku pravidelně každé úterý, čtvrtek a sobotu. Vrcholem herní sezony je vždy turnaj O pohár starosty Prahy 13, který letos proběhl v Lukáši v pátek 9. září.

Tento turnaj každoročně organizuje MČ Praha 13 spolu se Střediskem sociálních služeb Prahy 13 a spolkem Pétanque pro vás. Turnaj tradičně zahájil krátkým proslovem a hozením první koule starosta Prahy 13 David Vodrážka, který zmínil mimo jiné, že je dobře, že turnaj má svoji bohatou historii a pro třináctku se tak stal příjemnou tradicí. „Rok od roku se mi zdá, že výkony hráčů jsou vyrovnanější a napínavější, tak ať je tomu i letos.“ dodal. Hrálo se v trojicích, tříkolově a na hřišti se sešly týmy Prahy 13, dalších městských částí, a dokonce i Roztok a Příbrami.

Turnajové klání řídil i soudcoval Miroslav Pešout, trenér seniorů Prahy 13. V prvním kole byly týmy nasazeny podle pořadí příchodu, v dalších hráli vítězové proti vítězům a poražení proti poraženým. Proschlé, a tedy i velmi rychlé povrchy hřišť dělaly problémy hlavně přespolním a hodně potrápily i „papírové“ favority z Řep. Byly vidět opravdu kvalitní a vyrovnané zápasy, které končily s minimálním bodovým rozdílem. V podstatě zvítězili všichni, kteří se zúčastnili. Nakonec se z prvního místa radoval tým Prahy 13 ve složení Zdeněk Madej, Karel Rosendorf a Světlava Plotnikova.

Putovní pohár a ceny, které věnoval starosta MČ družstvům, která se umístila na prvních třech místech , předala radní Aneta Ečeková Maršálová, zastupitel Vít Bobysud a ředitel Střediska sociálních služeb Prahy 13, Jiří Mašek. O hráče bylo v průběhu turnaje dobře postaráno, organizátoři zajistili občerstvení a pitný režim.

Počasí turnaji poměrně přálo. Bylo příjemně, nepřehřáli jsme se a pršet začalo až při vyhlašování výsledků. Užili jsme si to a už teď se těšíme na další ročník a na nové spoluhráče, kteří se odhodlají po přečtení tohoto článku přijít na naše tréninky a zkusí si zahrát. Musím vás však varovat – je to silně návykové!

Miroslav Pešout, Klub seniorů pétanque č. 12