Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zimní stadion na Lužinách zůstane v této sezóně mimo provoz

K nepopulárnímu kroku byla nucena přistoupit Rada MČ, když na svém jednání 18. prosince rozhodla, že Školní zimní stadion Bronzová nebude v této zimní sezóně v provozu. Městské části se v posledních dvou letech nepodařilo zajistit dostatek finančních prostředků na realizaci závěrečné etapy stavby, takže stadion zůstal bez protihlukové izolace, vzduchotechniky, tribun a šaten. Při spuštění provozu a zaledování se v listopadu objevily průsaky vody do konstrukce, které zprvu naznačovaly poruchu chladicího zařízení, takže stadion byl uzavřen. Znalecký posudek ale prokázal, že jde o závady v konstrukci budovy. Tyto závady by byly odstraněny dobudováním šaten a montáží tribun, které by konstrukci zpevnily. V této fázi se ale z finančních důvodů musí přistoupit k úspornějšímu řešení.

K dokončení zimního stadionu do původně plánované podoby by městská část potřebovala ještě značné prostředky. Vzhledem k tomu, že je nyní nemůže získat ze státního rozpočtu, ani z evropských fondů, nenašel se ani soukromý investor a rada nechce městskou část zadlužovat, bude možné realizovat jen omezené dokončovací práce. Za přibližně 15 miliónů korun bude provedeno zpevnění konstrukce, které by jinak zajistila montáž tribun a šaten, a bude vybudováno parkoviště pod ledovou plochou s příjezdovou komunikací.

Omezené finance si vynutí přepracování projektu. V závěru roku proběhly některé práce na konstrukci a další měření, následuje zpracování projektové dokumentace. Přestože na zimním stadionu nehrozí bezprostřední nebezpečí, rozhodla rada s ohledem na bezpečnost a varovné případy z jiných veřejných objektů nic neriskovat a nechat stadion v této zimní sezóně mimo provoz. Všem bruslařům se omlouváme.

Samuel Truschka