Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dlouhou chvíli nemám

Paní Ludmila Kudelová z Nových Butovic oslavila na Nový rok v rodinném kruhu neuvěřitelně kulaté narozeniny – rovnou stovku. Čipernou paní s úsměvem na tváři navštívil 13. ledna s pracovnicí občansko-správního odboru také starosta David Vodrážka, aby jí popřál pevné zdraví a předal kytici a dárkový balíček.

Paní Kudelová pochází z Táborska, kde měli její rodiče hospodářství. Měla 13 sourozenců a jako dítě byla prý tak slaboučká, že jí raději ani nenechali propíchnout uši. Ve dvou letech měla černý kašel a rodiče se báli, že to nepřežije. „A vidíte, jsem tady pořád,“ usmívá se paní Kudelová. V dětství musela pomáhat s prací v hospodářství. Po škole prodávala v obchodě a později, když měla děti, šila doma spodní prádlo. Ráda vypráví veselou příhodu, jak se svým synkem nakupovala v textilu látku – tříletý klučík zkušeně prohmatal materiál a před šokovanou prodavačkou hlasitě pronesl: „Z toho se ti to bude špatně šít.“

V Praze žije paní Kudelová od 15 let, bydlela na Břevnově, na Letné a na Vinohradech. Do Nových Butovic se přistěhovala před 20 lety. Měla tři syny, má deset vnoučat a pět pravnoučat. „Dlouhou chvíli nemám,“ směje se paní Kudelová, která si pořád sama vaří a uklízí. „Je to s podivem, ale pořád mi chutná jíst.“ Dokonce pekla i vánočku. Ještě donedávna pletla svetry a ponožky. Čte časopisy i knížky, dívá se na televizi a vypráví své vzpomínky vnučce, která ji ráda navštěvuje.

„Jsem tady spokojená. Mám hrozně hodné sousedy, kteří mi vždy pomohou, když něco potřebuji,“ pochvaluje si jubilantka.

Přejeme paní Kudelové hodně zdraví, sil a aby jí vydržela dobrá nálada a optimistický pohled na svět.

Samuel Truschka