Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cestování na občanský průkaz bez strojově čitelných údajů v rámci EU

Vzhledem k tomu, že se množí dotazy ze strany občanů, zda se v rámci Evropské unie může cestovat na občanský průkaz bez strojově čitelných údajů, uvádíme, že podle ustanovení § 3 odst. 1 může občan k překročení hranice s členským státem Evropské unie použít rovněž občanský průkaz. Občanský průkaz musí být však platný po celou dobu pobytu.

Cestovat na občanský průkaz lze nejen do států Evropské unie, ale i do států, které uznaly občanský průkaz jako cestovní doklad (Sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 288/2016 Sb.) – Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonská republika, Moldavská republika, Srbská republika.

Občanský průkaz lze použít jako cestovní doklad k cestám do některých států, které nepatří do Evropské unie nebo do Schengenského prostoru. K těmto cestám se nedoporučuje používat občanské průkazy typu knížka, které byly vydány občanům narozeným před 1. lednem 1936 bez omezení doby platnosti, protože od jejich vydání došlo většinou ke změně podoby držitele.

I přes výše uvedené doporučujeme, aby si každý ověřil možnost využití konkrétního typu občanského průkazu (zejména občanského   průkazu bez strojově čitelných údajů), jakož i minimální vyžadovanou dobu zbývající do konce jeho platnosti, dotazem na velvyslanectví jednotlivých shora uvedených států, případně dotazem na Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Doklady potřebné pro cestování do vybraných zemí (stav k 11/2016):

  • Albánská republika – platný cestovní pas nebo občanský průkaz
  • Bosna a Hercegovina – platný cestovní pas nebo občanský průkaz
  • Černá Hora – platný cestovní pas nebo občanský průkaz
  • Gruzie – platný cestovní pas nebo občanský průkaz
  • Makedonská republika – platný cestovní pas nebo občanský průkazse strojově čitelnými údaji
  • Moldavská republika – platný cestovní pas, jehož platnost musí nejméněo 3 měsíce překračovat datum plánovaného konce pobytunebo občanský průkaz se strojově čitelnými údaji
  • Srbská republika – platný cestovní pas nebo občanský průkaz

Darina Altmanová, odbor osobních dokladů a evidence obyvatel