Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Oáza v srdci velkoměsta

Botanická zahrada UK na Karlově patří k nejstarším evropským univerzitním zahradám. Její historie se začala psát roku 1775. Tehdy byla ale umístěna na smíchovské straně Vltavy. Už tenkrát měla 9 skleníků a bylo v ní pěstováno zhruba 13 tisíc druhů rostlin. V roce 1898 byla kvůli povodním přestěhována. Jejím novým domovem se stala lokalita pod Slupskou strání. I zde můžeme ještě dnes obdivovat vzácné rostliny z původní zahrady. Kamélie, myrty, oleandry... Jsou to exempláře staré přes sto let. Za pozornost určitě stojí také unikátní jinan dvoulaločný, kultivar Praga, rostoucí před jedním ze skleníků. Jeho stáří je asi 130 let.

„Na ploše 3,5 hektaru může naše botanická zahrada nabídnout návštěvníkům mnoho zajímavého bez ohledu na roční období,“ říká ředitel zahrady Ladislav Pavlata. „Ať už je to flóra středoevropské květeny nebo jedna z nejhezčích evropských sbírek kaktusů. Některé jsou opravdu cenné. Například jeden exemplář rodu Echinopsis pochází ze sbírky botanika a cestovatele A. V. Friče. O našich sklenících, rostlinách i venkovních expozicích bych mohl povídat hodiny. Myslím, že je lepší všechno vidět na vlastní oči. Každý si může do telefonu stáhnout on-line aplikaci, která mu to nejzajímavější ukáže. K dispozici je i řada tištěných materiálů, takže všichni se v zahradě bez problémů zorientují. V současné době se pokoušíme vypěstovat zmijovec titánský. Je to unikátní rostlina, která až dosáhne těch správných rozměrů, bude mít její kmínek průměr okolo 15 centimetrů a květenství zhruba dva metry. Když vykvetla v jedné z anglických botanických zahrad, tak tam lidé stáli ve frontě několik hodin. Vůně květů je velice intenzivní, ale lákavá jen pro hmyz. Připomíná hnijící maso. Do sbírek jsme ji zařadili asi před dvěma roky, tak uvidíme.“

Možná, že právě vás zaujme i stálá výstava exotického ptactva nebo některá z tematických výstav – masožravých rostlin, orchidejí, vánoční výstava nebo právě končící výstava českých hub. Úžasné jsou i výstavy exotického ptactva, kaktusů a bonsají, které v botanické zahradě běží od 20. let minulého století. V infocentru botanické zahrady najdete také bezplatnou poradnu pro veřejnost, kde vám každé úterý od 10 do 12 poradí s pěstováním a identifikací rostlin a péčí o ně. Podstatně více informací i otevírací dobu najdete na http://bz-uk.cz.

Eva Černá