Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dožily se sta let

Prožily téměř celé minulé století se vším, co k němu patřilo. Narodily se v době, kdy se formovalo samostatné Československo, do dospělosti vkročily v době 2. světové války a prožily všechny politické převraty od vlády komunistů, až po vstup do Evropské unie. Svůj život zkrátka vedly na pozadí pestrých dějin našeho státu. Řeč je o Ludmile Kudelové, která 2. ledna oslavila neuvěřitelných 103 let a paní Marii Hofmanové, která 7. ledna dovršila úctyhodných 100 let. Oběma dámám byste tento požehnaný věk hádali jen stěží. S přehledem mohou konkurovat mnohem mladším seniorům.

Ludmila Kudelová žije v bytě panelákové zástavby společně se svou vnučkou, která se stará o běžný chod domácnosti. Na výpomoc jí dochází také sociální pracovnice. S tou, i přes svůj požehnaný věk, vyráží na procházky do okolí. Její recept na dlouhověkost je jednoduchý – hodně úsměvů a vřelých objetí. Je to zkrátka společenská dáma.

Čiperná a vitální Marie Hofmanová žije v domácnosti úplně sama. Její dcera, která za ní pravidelně dochází, říká, že obstará téměř celý chod domácnosti bez pomoci. Tu potřebuje pouze při velkých nákupech, což je v jejím věku opravdu neuvěřitelné.

Oběma nejstarším obyvatelkám Prahy 13 na začátku ledna osobně pogratuloval starosta David Vodrážka společně s předsedou sociálního výboru Alešem Marečkem. „Je neuvěřitelné, kolik toho musely tyto ženy prožít. Jejich kořínek by jim mohl leckdo závidět. Stárnutí pro mnoho lidí není příjemná věc, nicméně těmto dámám se povedlo stárnout s grácií. Oběma jim přeji další roky plné zdraví a síly,“ řekl při svém blahopřání starosta.

red-