Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

I nová výstavba může být estetická

Loňské vyhlášení vítězů v prestižní architektonické soutěži Stavba roku 2017 mimo jiné pozitivně zviditelnilo naši městskou část. Projekt SMART Byty společnosti Trigema Development se v této soutěži stal vítězem v kategorii Cena časopisu Stavitel.

Lokalita Nových Butovic

Nové Butovice zažívají v posledních letech boom. Díky umístění administrativních budov v okolí se Butovice staly důležitou dopravní křižovatkou a místem zaměstnání mnoha Pražanů i obyvatel okolních obcí. Bezprostřední okolí, především pak kolem metra Nové Butovice, bylo však nějakou dobu zanedbáváno a nevypadalo příliš vábně. Tento stav se změnil díky projektu SMART Bytů developerské společnosti Trigema.

Okolí stanice metra v Nových Butovicích – rok 2014

Kromě nových kanceláří a bytů bylo v tomto projektu počítáno i s obchody, galerií a dalšími komerčními prostory, které nabídly obyvatelům pohodlnější nákupy a relaxaci, za kterou museli dříve cestovat do vzdálenějšího nákupního centra Galerie Butovice nebo na Hůrku. Z Butovic se tak stalo moderní a dynamické centrum zábavy, nákupů a odpočinku. Při plánování se nezapomnělo ani na kulturní vyžití. V přízemí stavebního projektu vznikla galerie a společně s ní prostor pro netradiční formy umění. Obyvatelé a návštěvníci Nových Butovic se zde mohou setkávat s díly předních českých fotografů i se streetartovými instalacemi. Narazit zde můžete například na klasické graffiti od známých umělců pouliční scény nebo na interaktivní fotografickou instalaci převedené do podoby kamenné mozaiky, která zdobí chodník. Nejen okolí metra Nové Butovice tak dostalo nový přívětivější kabát. Už to není místo, kudy by se občan bál projít, ale naopak – stává se místem inspirace a odpočinku.

SMART Byty

Úspěch v soutěži

V architektonické soutěži, která je určena pro stavební projekty s participací českých stavebních společností, a to jak na území Česka, tak v zahraničí, se porovnávalo 52 realizovaných projektů různorodého charakteru. Investoři i realizátoři přihlásili dopravní i vodní stavby,  revitalizace městských částí, rekonstrukce a proměny veřejných i soukromých staveb, novostavby větších rozměrů i rodinné domy či vily.

Začátkem roku 2006 byla odstraněna chátrající hrubá stavba obchodního centra, tzv. stříšek

V září 2017 vyhlásila odborná porota patnáct domácích a tři zahraniční stavby, které tím nominovala do užšího kola. Na základě hlasování veřejnosti byl pak vybrán vítěz ročníku 2017. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 5. října 2017 v pražské Betlémské kapli během slavnostního večera Dnů stavitelství a architektury. Ceremoniál byl přístupný veřejnosti.

Ze všech přihlášených prací se projekt společnosti Trigema SMART Byty stal vítězem kategorie Cena časopisu Stavitel soutěže Stavba roku 2017. Tento nový areál, který leží u stanice metra Nové Butovice, se zároveň dostal do užší nominace patnácti nejlepších projektů Stavby roku. Nejedná se přitom o první úspěch SMART Bytů. Už předtím se dostaly mezi tři nejlepší v kategorii rezidenční projekty většího rozsahu soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit.

Areál SMART Byty má dva bytové domy, které jsou charakteristické výškově členitou zástavbou. Jednotlivé části obou domů se skládají ze čtyř, šesti či dokonce osmipodlažních nástaveb. Obdélníkové území areálu uzavírá zčásti vnitroblok, který je určený pro zeleň a oddech. V přízemí pak jsou prostory pro různé druhy obchodů a služeb, jako jsou například kavárna, lékárna či kosmetika. Součástí projektu je také galerie Czech Photo Centre a pěší zóna se sochou známého českého výtvarníka Davida Černého. Obnova tohoto veřejně přístupného místa si vyžádala náklady ve výši desítek milionů korun, jež uhradil z vlastních prostředků přímo investor celého projektu. Autorem architektonického návrhu je Ateliér Smitka.

Nová výstavba

Projekt SMART Byty se řadí k energeticky velmi úsporným budovám a dosahuje energetické náročnosti třídy B. Při jeho stavbě se využily moderní ekologické materiály a pracovní postupy. Kromě důrazu na kvalitní vyzdění jsou samozřejmostí plastová okna s trojskly, která také snižují tepelné ztráty a šetří energie na vytápění. Mezi úsporné prvky patří i vestavěný systém vzduchotechniky s výkonnými rekuperačními jednotkami, díky nimž se například využívá teplo z odváděného „odpadního“ vzduchu k ohřevu čerstvého vzduchu z exteriéru.

Stavební projekt SMART Bytů je důkazem toho, že i nová zástavba může citlivě architektonicky doplnit okolí a pokud je plánována s ohledem na potřeby občanů, je pro všechny strany přínosem.

Eva Libigerová