Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Na vlnách fotografie

Od poloviny ledna až téměř do konce února se v galerii Czech Photo Centre představí držitel řady cen Czech Press Photo a spoluautor několika knih Václav Šilha. Výstava ponese název Na vlnách fotografie.

„Václav Šilha, jehož snímky jsou pravidelně publikovány jak u nás, tak v zahraničních časopisech typu BBC Wildlife Magazine a National Geographic, je známý především díky fotografiím pořízených během toulek za zvířaty. Czech Photo Centre se však tentokrát zaměří i na jeho práce, které zachycují mizející domorodé kultury Asie, Afriky a Jižní Ameriky v kontrastu s černobílými fotografiemi nejjižnějšího kontinentu zeměkoule,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka centra. Na jedné straně se tak na výstavě soustřeďuje pozornost na člověka a jeho postavení v různých koutech světa, na druhé pak na černobílé snímky Antarktidy – kontinentu, jehož hrdý a nedostupný chlad zůstává stále ještě výzvou. I v této části světa přitom ale může dojít rychle ke změnám.

„Naše planeta je komplexní celek, ve kterém se mísí nejrůznější formy života a vše spolu úzce souvisí. Proto je logické, že jsem se v tomto případě zaměřil na živočišný druh, o kterém věříme, že si stojí nejvýše. Tedy na člověka a jeho kulturu,“ říká autor výstavy.

Václav Šilha je držitelem řady cen v rámci novinářské soutěže Czech Press Photo, v roce 2012 obdržel v rámci 16. mezinárodního bienále FIAP v Norsku zlatou medaili NSFF. Je rovněž spoluautorem knih Divoká planeta, Afrika v nás a Afrika v nás II. Více na stránkách www.czechphotocentre.cz, www.photo-silha.cz.

Radek Polák