Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Poslední ohlédnutí

V prosinci se tradičně na třináctce koná celá řada akcí spojená s vánočními svátky – vánoční koncerty, výstavy, jarmarky... O některých jsme se zmínili v minulém vydání, jiné vám v krátkosti přiblížíme nyní. Bude to takové poslední krátké ohlédnutí.  Hned první prosincový den byl na Ohradském náměstí Vánoční jarmark spojený s rozsvícením vánočního stromu. Už popáté si zde mohli všichni příchozí užít tu pravou sváteční atmosféru – jarmark ve dvoře restaurace Kastrol, kde byly výrobky z čokolády, svíčky, adventní věnce i občerstvení. Rozsvícení vánočního stromu dovezeného opět z Petrovic u Rakovníka si nenechaly ujít zhruba tři stovky rodičů s dětmi.

Vánoční jarmark ale není jedinou akcí, kterou restaurace Kastrol pořádá. Všechny, byť s různým zaměřením, mají společný cíl. Oživit Ohradské náměstí a dát lidem možnost setkávat se.

Stejný den začala v Muzeu českých Vánoc v Ořechu výstava Dřevěné a medové Vánoce. Až do 1. ledna zde byl k vidění nejen stále se  prodlužující betlém, který nyní měří úctyhodných 9 metrů, ale také ukázky betlémářství, řezbářství a další zajímavosti. V neděli 9. prosince se za přítomnosti starosty Davida Vodrážky opět rozsvítil betlém v Centrálním parku u Kuželkárny. Věděli jste, že ho vytvořily děti z Domu dětí a mládeže Stodůlky? O den později, tedy v pondělí 10. prosince, byla v atriu radnice zahájena výstava betlémů Vladimíra Glasera z Ořecha a vyřezávaných figurek pana Miroslava Hniličky s tématem Od adventu k masopustu. Radost všem návštěvníkům radnice dělala do 4. ledna.

Také letos se v Základní škole Mohylová na Lužinách konala čtyřdenní prodejní Vánoční výstava s opravdu bohatým doprovodným programem. Zahájení bylo v režii žáků školy, v následujících dnech se postupně představili dramatický kroužek, kroužek flétny, soubor Lučinka...

V předvánočním čase se konala i řada koncertů. Na radnici to byly například koncerty Malé hudební školy Wolfgang, žáků Fakultní základní umělecké školy Stodůlky nebo lidového souboru Melodika. Samotný konec roku se v naší městské části nesl v duchu vítání roku nového, ale také v duchu sportovním. Poslední den roku 2018 se uskutečnil v Centrálním parku závěrečný závod běžeckého seriálu – silvestrovsko-novoroční Běh metropole. „Deset minut před půlnocí vyrazilo na čtyřkilometrovou trať osmapadesát závodníků nejen z pražských městských částí, ale i z dalších měst a obcí,“ řekl ředitel závodu Roman Jaroš. „Závodníci bojovali nejen o body do celkového pořadí městských částí, ale také o zajímavé ceny. Nejúspěšnějšími reprezentanty se stali běžci z třináctky, kteří se v absolutním pořadí mužů a žen umístili na prvních místech. Mezi muži zvítězil Ondřej Šíp, v ženské kategorii Markéta Kramoliová. Nejmladším účastníkem se stal šestiletý Jan Bára. Za všechny organizátory chci vyjádřit osobní poděkování za vstřícnost a podporu při realizaci závodu městské části Praha 13 i městské policii. Tak na shledanou zase za rok. Možná, že do roku 2020 vběhnete spolu s námi i vy ☺.“

Eva Černá