Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2016: Otevření depozitáře a nové centrum fotografie

V pondělí 12. března 2016 zahájilo provoz nové rehabilitační a fyzioterapeutické centrum Balneo Lípa v Poliklinice Lípa Centrum Nové Butovice. „Chtěli jsme využít uvolněné kancelářské prostory v přízemí polikliniky pro medicínské účely a především pro potřeby občanů  městské části,“ řekl při otevření starosta David Vodrážka. Rekonstrukce prostoru trvala přibližně rok.

Před necelými dvěma lety byl v Červeňanského ulici na Velké Ohradě položen základní kámen Centrálního depozitáře Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Po 21 měsících výstavby byl depozitář 4. dubna slavnostně otevřen a představen. „Symbolickou pásku přestřihla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková společně s ministrem kultury Danielem Hermanem a Františkem Vaculíkem, generálním ředitelem společnosti PSJ, která budovu postavila,“ informoval zpravodaj.

V pátek 24. června uvedl Magistrát hl. m. Prahy do zkušebního provozu světelnou signalizaci na nepřehledné křižovatce ulic Jeremiášova a Poncarova. „O semafory zde jsme usilovali od roku 2013, kdy byla křižovatka uvedena do provozu,“ řekl starosta Vodrážka. „Pro bezpečnost dopravy je to opravdu důležité a jsem velmi rád, že semafory konečně fungují,“ dodal.

Koncem srpna se dočkala celkové rekonstrukce i nevzhledná budova obchodního centra uprostřed sídliště Velká Ohrada. „Společnost  OC Velká Ohrada, která objekt nedávno koupila, má spolu s partnerskou společností Amigal Group ambiciózní plán na rozsáhlou revitalizaci především vnitřních prostor a na jejich smysluplné využití ve prospěch obyvatel sídliště,“ uvedl STOP.

V srpnu vybudovala společnost Lidl ve vnitrobloku Kettnerova – Horákova nové dětské hřiště za 1,6 milionu korun. „Došlo k tomu v rámci programu Rákosníčkova hřiště. Praha 13 se umístila mezi deseti městskými částmi a obcemi, které byly v hlasovací soutěži úspěšné,“  nformoval zpravodaj.

Ve středu 21. září začala demolice železobetonového silničního mostu v ulici Na Zlatě, o které rozhodla Rada hl. města Prahy v srpnu tohoto roku. „Most byl ve velmi špatném technickém stavu a náklady na rekonstrukci by byly neúměrně vysoké. Jeho odstranění současně zlepší vzhled budované pěší zóny od stanice metra Nové Butovice k poliklinice Lípa,“ stojí ve STOPu.

Ve čtvrtek 13. října pak bylo v Seydlerově ulici slavnostně otevřeno nové centrum fotografie Czech Photo Centre. „Prvotním impulsem byla potřeba vybudování kvalitního archivu pro fotografie ze soutěže Czech Press Photo a vytvoření místa, kde se mohou setkávat fotografové,“ uvedla ředitelka centra i soutěže Veronika Souralová. Na prostranství před centrem navíc vyrostla dvanáctimetrová plastika Trifot od Davida Černého, odkazující na historii fotografie.

Robert Šimek