Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mlejn oživí tradici oslav masopustu

Masopustní hodování, taneční neděle nebo průvod maškar, to vše můžete zažít od 26. února do 1. března v KD Mlejn a blízkém okolí. Po dlouhé pauze oživíme tradici masopustních oslav. Že nemáte masku a neumíte tančit? Nevadí. Poslední únorový víkend si u nás masku do slavnostního průvodu můžete vyrobit. Pod vedením loutkáře Karla Vostárka budeme v průběhu obou dnů tvořit masky z kartonu, Lucie Silkenová v neděli dopoledne nabídne dílnu výroby rytmických hudebních nástrojů.

Taneční veselí zahájí dětský folklorní ples v podání malých tanečnic a tanečníků ze souboru Lučinka. Po celý den bude restaurace Mlejn nabízet zabijačkové hody, na kterých nebude chybět tlačenka, ovar, jitrnice nebo jelito. V pondělí se masopustní menu přesune do restaurace Staré kino ve Spolkovém domě, K Vidouli 727. Na výběr bude zabijačkový guláš, huspenina a další tradiční i netradiční vepřové pochoutky. To vše s živou hudbou k tanci i poslechu.

 Oslavy zakončíme v úterý 1. března maškarním průvodem. Ten vyjde v 17.00 hodin od hřiště U Sovičky v Centrálním parku, uvítáme účast v tradičních masopustních maskách. Společně s chůdaři, maškarami, muzikou a tanečníky se vydáme ke KD Mlejn, kde průvod zakončí masopustní pásmo folklorního souboru Lučinka, symbolické pochování basy a vyhlášení nejlepší masky.

V průběhu oslav bude otevřena kavárna Bar Mlejn ve foyer divadla, na zakončení masopustního průvodu se můžete těšit také na teplý čaj, grog nebo svařák. Program maškarního úterý je zdarma, vstupenky na folklorní ples, taneční zábavy a více informací k dílnám najdete také na www.mlejn.cz.

Program:

sobota 26. února

10.00 – 13.00 a 14.00 – 17.00 – Dílna výroby masek s Karlem Vostárkem, KD Mlejn – sály 205 a 206

taneční neděle 27. února

10.00 – 13.00 – Dílna výroby masek s Karlem Vostárkem, KD Mlejn – sály 205 a 206

10.00 – 13.00 – Dílna výroby hudebních nástrojů s Lucií Silkenovou, KD Mlejn – foyer

15.00 – Folklorní soubor Lučinka – Dětský folklorní ples, hlavní sál KD Mlejn, masopustní menu v restauraci Mlejn

masopustní pondělí 28. února

Masopustní nabídka v restauraci Staré kino, Spolkový dům

maškarní úterý 1. března

17.00 – Maškarní průvod ke KD Mlejn, začátek na hřišti U Sovičky v Centrálním Parku

17.30 – Folklorní soubor Lučinka – Masopustní taneční pásmo, pochování basy a vyhlášení nejlepší masky, před foyer KD Mlejn

Eva Roškaňuková