Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Opravené schodiště má i unikátní mural

Městská část dokončila opravu spojovacího schodiště mezi ulicemi Archeologická a Zázvorkova. Toto značně exponované místo získalo i unikátní podobu – originální velkoplošnou malbu inspirovanou zelení.
Schodiště se nachází kousek od stanice metra Lužiny nad tubusem metra a pochází ze stejné doby, kdy se metro na Lužinách stavělo. Je tedy pochopitelné, že si už vyžádalo rozsáhlejší rekonstrukci. Opraven byl nejen povrch schodů, ale odborný zásah si vyžádala také svislá konstrukce v části schodiště. Zcela nově bylo naistalováno ocelové zábradlí, které zde chodcům chybělo. Posledním krokem byla úprava povrchu, který se musel nejprve očistit od sprejerských výtvorů, následně schodiště ozdobil originální mural Petra Placáka.

„Všechny nás dost trápí sprejerské vandalství na veřejných místech. Proto jsme se rozhodli, že do opravy tohoto schodiště zapojíme profesionála, který na boční strany stavby navrhnul a následně i vytvořil celistvé dílo. Věřím, že postupně a hlavně vkusně zkultivujeme postupně i další v naší městské části,“ řekl starosta David Vodrážka.
Oprava trvala dva měsíce a městskou část vyšla na 1,6 milionu korun.

Lucie Steinerová