Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Poutavé povídání s paní Markétou Bubníkovou

„Jdu krajinou a co mě osloví, to fotografuji.“
V atriu radnice své fotografie z cest po Jižní Indii představila v měsíci lednu paní Markéta Bubníková. Tuto zemi navštívila před dvěma lety, resp. její část, oblast Tamilnádu, což v překladu znamená Země Tamilů. Zajímal ji především každodenní život tamních obyvatel. Indové, které potkávala, byli usměvaví, komunikativní a přátelští lidé. Na jejich dotaz, ze které země pochází, odpovídala, že z České republiky. Většinou netušili, o jakou zemi jde. Když však svou odpověď trochu upřesnila, tedy, že pochází z Československa, reakce ze strany Indů byla okamžitá, Zetor, Jawa... V Indii strávila téměř měsíc.

Na fotografiích můžete vidět mimo jiné oslavu svátku rýže. Ženy v ten den malují na zem dekorativní vzory a vysypávají je barevnou rýžovou moukou, nebo vaří sladkou rýžovou kaši. Zajímavé jsou rovněž fotografie, na kterých je vyobrazen dnes již jednadevadesátiletý Siddha. Muž, který se nejdříve živil prodejem kurkumy, věnoval později své bohatství na restaurování chrámů, stavbu chrámu nového a na jídlo pro hladovějící. Před několika lety měl vizi, že na kopci nad jeskyní, kterou nyní obývá, má postavit chrám. Jeho podoba se mu zjevila ve snu a nyní tamní dělníci pracují na jeho realizaci. „Jedno z největších překvapení pro mne bylo, kolik křesťanských kostelů všech velikostí se nachází v Jižní Indii.“ Často jsou vidět sochy Ježíše žehnajícího.
Markéta Bubníková v atriu radnice vystavuje své fotografie již potřetí. Celkově se však jedná o její 13. výstavu. V Praze 13 bydlí více než třicet let. Její fotografie byly vystaveny též na konzulátu v Dortmundu.

Monika Urbanová