Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Symbol nového začátku

V ulici Červeňanského na Velké Ohradě byl ve čtvrtek 10. července položen základní kámen nového Centrálního depozitáře Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Mezi přítomnými byli ministr kultury Daniel Herman, ředitelka UPM Helena Koenigsmarková, zástupce starosty Prahy 13 Petr Zeman, generální ředitel PSJ František Vaculík, zástupce AS Project Vladimír Žák a další hosté.

„Je třeba ukazovat to, co naši předkové dokázali,“ řekl ministr kultury. „Celá stavba bude zainvestována částkou zhruba 306 milionů korun z programu Péče o národní kulturní poklad Ministerstva kultury ČR. Nelze než Uměleckoprůmyslovému muzeu přát, aby budova, ke které nyní pokládáme základní kámen, dobře sloužila jak muzeu, tak široké veřejnosti.“

Základní kámen pochází z původní budovy Uměleckoprůmyslového musea v Praze, postavené v letech 1897–1900, takže sám o sobě reprezentuje trvalé hodnoty.

„Pokládání základních kamenů symbolizuje nové začátky,“ dodal zástupce starosty Petr Zeman. „Jsem rád, že zde bude sídlit takto významná instituce. Zvláště proto, že jde o instituci spojenou s kulturou a uměním.“ Ukončením výstavby centrálního depozitáře, které je naplánováno na červenec příštího roku, získá UPM nové a zásadní prostory pro umístění svých cenných sbírek a moderních vědeckých pracovišť. Díky novým výstavním prostorám a kavárně bude mít možnost otevřít se široké veřejnosti.

Eva Černá