Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hezké a klidné místo k bydlení

Vážený pane starosto,

s milým překvapením jsem od Vás přijala blahopřání k mým sedmdesátým narozeninám. Děkuji za ně i za to, jak se staráte Vy osobně i celý Váš tým o nás občany Prahy 13. I taková zdánlivá maličkost potěší. Zde na Lužinách bydlím už skoro 30 let a vůbec jsem si dosud neuvědomovala, jak čas letí. Teď už užívám důchodu a sleduji, jak se Praha 13 mění stále k lepšímu. Před 30 lety zde byl jen jeden obchod, nejbližší benzínová pumpa byla v Motole, kolem „měsíční krajina“ s haldami hlíny... S úsměvem vzpomínám, jak jsem tehdy v dubnu přijela se synem a dcerou na konečnou autobusu, podívat se, kde to vlastně budeme žít. Pochmurný den, všude bláto se zbytky sněhu a tehdy se můj pětiletý syn rozhlédl a komentoval: „Tak tady bych teda bydlet nechtěl.“ To ještě netušil, že za týden se sem bude stěhovat. Během měsíce si děti našly kamarády, šly do školy a školky a dnes, přestože jsou dávno samostatní a mají svou rodinu, vzpomínají, jak pro ně Lužiny byly místem krásného dětství. Staly se naším domovem, později i mého manžela – Belgičana, který na Prahu a Lužiny nedá dopustit. Je to klidné místo, s výbornou dopravní obslužností, s novými nákupními centry, se spoustou zeleně a krásným okolím. Výhled na kostel na jedné straně je připomínkou starých časů, na druhé straně nová výstavba.

Jsem ráda, že se zasazujete o to, aby Lužiny nebyly přeplácané, že jste byli proti výstavbě 5 bloků u zimního stadionu. Doufejme, že rozum i do budoucna zvítězí nad dravostí developerů.

Je spousta menších i větších problémů, které by se ještě daly vylepšit. Ale to je otázka času a mnohdy peněz. Hlavní je, že Praha 13 je hezké a klidné místo k bydlení.

Ráda bych popřála Vám osobně i Vašim spolupracovníkům na radnici, aby se Vám práce dařila a aby Vaše rozhodnutí byla ve spolupráci s námi, a ku prospěchu nás všech, obyvatel Prahy 13.

S díky, s pozdravem a přáním pevného zdraví

Jarmila Van Elsacher