Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Na energii jsme závislí

Dá se zajistit dostatek energie pro 7 miliard obyvatel Země? Nakolik může její výroba a spotřeba ničit životní prostředí? Je zvyšování životní úrovně bez růstu spotřeby energie reálné? Tyto a další otázky byly tématem interaktivní přednášky a besedy Energie – budoucnost lidstva, kterou podpořil odbor životního prostředí pražského magistrátu. O energetice v ekonomických, ekologických, sociálních a geopolitických souvislostech přednášel žákům a žákyním 9. tříd Základní školy Mládí doc. Ing. Jaroslav Zeman, CSc. V úvodu vysvětlil, jak moc je člověk na elektřině existenčně závislý, jak kritický může být blackout. Jen v Praze by se bez elektřiny ocitlo naráz 1,25 milionu lidí.

Energetika naléhavě potřebuje nová řešení a pro mladou generaci je proto i perspektivním oborem s rozmanitými možnostmi uplatnění. Diskutovalo se také o možnostech úspor a energetické náročnosti spotřebičů, které denně používáme, nechyběly ani praktické ukázky.

Projekt Energie – budoucnost lidstva vznikl jako součást vzdělávacího programu společnosti ČEZ a školám je poskytován zdarma.

Veronika Boušová, Agentura J.L.M.