Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie (září 2016)

  • Během prázdnin došlo k několika případům, kdy zákazník většinou s bankovkou v hodnotě 2 000 Kč požadoval u pokladní rozměnění nebo si vybral v obchodě nějakou drobnost a u pokladny potom zaplatil bankovkou větší hodnoty a vyžadoval rozměnění na drobnější peníze. Prosím, v takových případech zvyšte svou pozornost. Může se jednat o zkušené zloděje, kteří dokáží odvést vaši pozornost tak, že jim nakonec vydáte i peníze, které patří vám nebo vám peníze z ruky přímo vytrhnou. Jejich odhalení policií je potom složité i s využitím kamerového záznamu, který u pokladen většiny obchodů bývá používán.
  • Během několika minut přišel o své jízdní kolo v hodnotě 25 000 Kč jeho majitel, který ho měl připevněné na nosiči motorového vozidla, s nímž zaparkoval u svého bydliště na stodůleckém sídlišti. Během chvíle, kdy si odnášel věci z vozidla domů, mu zatím nezjištěný pachatel kolo z nosiče vytrhl a odjel na něm.
  • K tomu, abyste o svůj majetek přišli, stačí pouhá zapomětlivost. Je to případ oznamovatele, který si zapomněl tašku s doklady, telefonem a finanční hotovostí po zaparkování na kapotě svého vozidla. I když se téměř okamžitě pro tašku vrátil, na místě už nebyla. Přišel tak o majetek v hodnotě 20 000 Kč.
  • Pokud si objednáváte zboží přes internetové prodejce, neplaťte za zboží předem, vždy až po jeho dodání. Na platby předem nevyzkoušeným prodejcům nebo bez přečtení hodnocení prodejce doplatilo už hodně zájemců. Pokud prodejce takovou platbu vyžaduje, riziko s tím spojené za jeho sebelepší nabídku nestojí. Zjištění, že jste své peníze odeslali podvodníkovi, je vám už nevrátí.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra