Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Největší prázdninová hrozba – klíště obecné – Ixodes ricinus

Doba letních prázdnin a dovolených je už nenávratně pryč, ale přece jen se pojďme podívat na dobu sladkého nicnedělání z trochu jiného úhlu. Léto je pro většinu z nás obdobím koupání, procházek, výletů do přírody a posezení u táboráku. S těmito aktivitami bohužel souvisí také zvýšený výskyt dotěrného hmyzu. Velké nebezpečí představují především klíšťata, protože přenášejí různá infekční onemocnění, včetně Lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Vyskytují se v listnatých i smíšených lesích, parcích, zahradách a loukách. V posledních letech se s nimi bohužel můžeme setkat i ve městech. S nadmořskou výškou sice možnost napadení klíštětem klesá, nicméně na našem území byl jeho výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských oblastech. Rozhodně ovšem nepadají ze stromů, jak se někdy lidé mylně domnívají, ale drží se spíše při zemi.

Počasí v současné době klíšťatům obecně přeje, takže riziko, že si tohoto parazita přinesete z koupaliště či procházky, neustále stoupá. Vzhledem k faktu, že jsou aktivní nejen v letních měsících, ale i v chladnějších obdobích roku, vám přinášíme informace, jak se jim můžete účinně bránit a jak se zachovat, pokud už jste s klíštětem měli tu čest.

Prevence především

Nejspolehlivější ochranou proti klíšťatům a případným nebezpečným chorobám je samozřejmě vhodná prevence. V první řadě se jedná o speciální očkování proti klíšťové encefalitidě. Toto očkování sice není plně hrazeno pojišťovnou, je ale velice účinné, a proto byste tuto možnost měli rozhodně zvážit. Účinná vakcína proti borelióze prozatím neexistuje. Proto vám před výletem do přírody přinášíme několik doporučení.

Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách pravidelně zveřejňuje aktuální týdenní předpověď aktivity klíšťat. Tuto informaci je dobré sledovat, stejně jako přehledy míst se zvýšeným výskytem klíšťat. Dále doporučujeme zvolit vhodné oblečení, jako jsou dlouhé kalhoty a triko s dlouhým rukávem, pokud možno světlé barvy. Nejdůležitější však je chránit se pomocí repelentních přípravků, kterých je na trhu celá řada. Ty můžete aplikovat jak na oděv, tak na kůži. Velmi důležitá je důkladná prohlídka po návratu z procházky. A mějte na paměti – čím kratší čas bude klíště přisáté, tím je riziko nákazy nižší.

Lymská borelióza

Vzhledem k absenci vakcíny si pojďme o této nepříjemné nemoci říci něco bližšího. Jedná se o bakteriální onemocnění, jehož přenašečem jsou klíšťata. Bohužel v poslední době bylo zjištěno, že nejen ta. Příznaky této nemoci, které uvádíme v textu níže, jsou velmi různorodé a mohou se projevit až s několikatýdenním odstupem od přisátí klíštěte.

V prvé řadě je nutné si uvědomit, že borelióza je multisystémové infekční onemocnění, a tak může postihovat celou řadu systémů a orgánů v lidském těle. Postihuje nejen kůži, klouby, srdce, oči, ale také nervový systém. Velkým problémem je, že probíhá někdy i nepozorovaně, nebo jen s mírnými příznaky.

Nemoc byla pojmenována podle městečka Old Lyme v Connecticutu v USA, kde bylo v roce 1975 poprvé popsáno několik případů této nemoci. Není to ale nové onemocnění, jak bychom si mohli myslet. Spirochety Lymské boreliozy žijí v různých přenašečích již sto milionů let. Existují 3 hlavní bakterie rodu Borrelie, kterým přisuzujeme, že způsobují Lymskou boreliózu. První z nich je Borrelia burgdorferi, která je původcem nemoci v Severní Americe a v Evropě, zatímco druhy Borrelia afzelii a Borrelia garinii jsou původcem většiny případů Lymské boreliózy v Evropě, v Asii.

Příznaky

Typickým příznakem je červená skvrna, zvaná erythema migrans, která se může objevit nejen v místě přisátí klíštěte, ale může mít i stěhovavý charakter. Tento příznak však zaznamenáváme jen u jedné třetiny pacientů. Absence této skvrny však nic neznamená. Důležité jsou i jiné, takzvané klinické příznaky. Vzhledem k faktu, že příznaky boreliózy jsou velmi různorodé a je jich poměrně velké množství, pro vaši lepší orientaci a jistotu uvádíme co nejširší škálu. Mohou se projevovat celkovou slabostí, menší výkonností v práci, pocity nachlazení, virózou, tlakem na prsou, zadýcháváním, závratěmi, bolestmi hlavy, nepravidelným srdečním rytmem, zvýšenou teplotou, poruchami sluchu, zvoněním v uších, záškuby svalů po celém těle nebo jen v obličeji, rozmazaným nebo dvojitým viděním, bolestmi svalů a kloubů, brněním končetin, poruchami citlivosti, změnami nálad, depresí, obrnou lícního nervu, poruchami hybnosti, někdy až ochrnutím, bolestmi zad a bolestmi břicha. Dále se může objevit kašel, zvýšené pocení, zimnice, ztuhlost šíje, poruchy spánku, potíže se soustředěním. Vždy totiž záleží na tom, který systém v lidském těle je postižen. Jsou i jedinci, kteří infekci prodělají jen s pocity lehkého nachlazení, a později u nich lékař při krevních testech zjistí pozitivitu protilátek na Lymskou boreliózu. Pacienti se někdy velmi diví, protože žádné klíště neměli. Proto mějme na paměti, že přenašeči této choroby jsou také muchničky, komáři, blechy a roztoči.

Po vyhodnocení anamnézy praktickým lékařem nebo specialistou, následuje laboratorní vyšetření krve metodou ELISA, eventuelně metodou Western Blott. Testují se protilátky, označené IgM, které charakterizují akutní fázi a IgG pozdní fázi nemoci. Neuroborelióza Pokud se jedná o postižení nervového systému, mluvíme o tzv. neuroborelióze (příznaky navazují na postižení mozku, mozkových obalů, mozkových nervů a celé řady center v mozku, podrobnosti již byly popsány výše), která se může rozvinout za několik týdnů, až měsíců po kontaktu s infikovaným klíštětem. Jedná se o postižení závažného charakteru. Často se manifestuje pod obrazem obrny lícního nervu, nebo postižení sedacího nervu. Při příznacích neuroboreliózy je nutné provést lumbální punkci, tedy vyšetření mozkomíšního moku tzv. likvoru. Lumbální punkce se v dnešní době nemusíme obávat. K výkonu se používají tzv. atraumatické jehly. Vyskytují se fámy, že při odběru likvoru se může poškodit mícha. Není to pravda, odběr likvoru se provádí v křížové oblasti, asi 10 cm pod ukončením míchy.

Otestování klíštěte

Ne každé klíště musí být nutně infikované. Pokud ale chceme zjistit, zda klíště bylo infekční a mít jistotu, pak si ho můžeme nechat otestovat ve speciální laboratoři. Ceny za tuto službu se pohybují v rozmezí do tisíce korun. Když se ukáže, že klíště skutečně infikované bylo, pak je nutné se poradit se svým praktickým lékařem na dalším postupu a léčbě. Ta probíhá pomocí cíleně zvolených antibiotik.

Dobrá zpráva na závěr

Mladí čeští vědci přišli nedávno s novým, důležitým objevem, který se týká přenosu Lymské boreliózy z klíšťat na člověka. Svou novou teorií přispívají k možnému vývoji vakcíny, která by lidskou populaci ochránila před závažným onemocněním.

MUDr. Vladimír Potoček