Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zachraňujeme bezobalový obchod

„Chtěli jsme nějak přispět tomu, abychom se společně všichni naučili produkovat výrazně méně odpadu,“ vysvětluje majitel obchodu Neobaleno, proč vloni u metra Lužiny založili s manželkou nový obchod. Právě tam mohou lidé ekologicky nakupovat, aniž by pak museli vyhazovat hromady zbytečných obalů. „Bohužel po více jak osmi měsících provozu se obchod nedostal ani na měsíční náklady a jednoduše nám došly prostředky,“ vysvětluje Jan Petrovič důvod, proč v červenci oznámili, že Neobaleno zavírají a dávají výpověď z nájmu. To však odmítly akceptovat „místní maminky“ a na sociálních sítích se po oznámení zvedla vlna nebývalé podpory. Vedla ji facebooková skupina „Maminky Praha 13“. Informaci začaly rozšiřovat, psaly podpůrné komentáře a začaly se v obchůdku setkávat. Ty, které už obchod znaly, sem začaly chodit častěji, mnoho maminek do obchodu zašlo poprvé.

„Přijde mi důležité hledat cesty, jak minimalizovat (plastové) odpady a jednorázové obaly tvoří jejich velkou část,“ říká Tereza Kaiserová. „Navíc obchůdek nabízí kvalitní potraviny a váže na sebe různé jiné prospěšné aktivity a dělá osvětu. Tím vytváří komunitu, a to na sídlišti.“ Další maminka dodává: „Zašla jsem tam, protože se mi myšlenka žít s méně obaly líbí.“

Většina z nich je ráda, že tu takový obchod je, i když tam nechodily denně nakupovat. Jiné maminky zase nabídly bezplatnou pomoc s marketingem, organizací různých akcí, s psaním textů nebo prezentací na internetu. Nakupování bez obalu je něco, co ještě moc neumíme, ale co nám v budoucnu bude připadat naprosto normální. Jenže k tomu vede trnitá cesta. A angažovanost maminek majitelům obchodu nakonec dodala novou sílu. „Byli jsme nadšeni a na základě tak velké podpory jsme se rozhodli to ještě zkusit“,“ děkuje za podporu majitel Neobaleno.

Bezobalové nakupování je změna, přidáte se také? Už 5. září v 10.00 se navíc můžete zajít podívat na prezentaci produktů Bambooliku pro bezobalový nákup.

Bára Procházková