Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vyberte si z nabídky Festivalu volného času Prahy 13

Jubilejní desátý ročník Festivalu volného času Prahy 13, který vám nabídne průřez nejrůznějších volnočasových aktivit pro děti, mládež i dospělé – od sportu, turistiky a chovatelství, přes tvůrčí činnosti až po hudbu, odstartoval již 27. srpna. Věříme, že každý si najde něco, co ho zaujme. Těšíme se na vaši účast a přejeme všem příjemnou zábavu. Jste zváni! Program najdete teké na www.praha13.cz.

Program festivalu:

sobota 3. září

  • 9.00 – 17.00 O pohár starosty Prahy 13
    Turnaj v hokejbalu – mladší žáci. Na hřišti HC Kert park Praha v Kolovečské ulici.
  • od 9.30 Sportovní den s všesportovním oddílem SK Hala Lužiny ve sportovní hale
    9.30 – 10.30 ukázka „Cvičení rodičů s dětmi“ (děti 15 měs. – 3 roky)
    10.45 – 11.30 ukázka cvičení „Všestranný předškolák“ (děti 3–5 let bez rodičů)
    11.45 – 12.30 ukázka „Sportovní hry a atletická přípravka pro předškolní děti“ (4–7 let) 
  • 14.30 – 17.00 Běh v přírodě s plněním úkolů
    Odpolední program v Centrálním parku Prahy 13 u Kuželkárny s plněním úkolů – náročnost podle věkových kategorií, tábornické dovednosti, zdravověda, přírodověda a orientace.

neděle 4. září

  • 9.00 – 16.00 O pohár starosty Prahy 13
    Turnaj v hokejbalu – mladší žáci. Na hřišti HC Kert park Praha v Kolovečské ulici.
  • 10.00 Cyklistická vyjížďka Stodůlky – Karlštejn – Stodůlky
    Start v 10.00 v Centrálním parku u Kuželkárny. Cíl na stejném místě. Vítáni jsou kromě členů Cyklistického spolku Stodůlky i všichni zájemci o cyklistiku, kteří tuto náročnou trasu zvládnou. Délka trasy je cca 60 km.
  • 14.00 Sportovní den mládeže s Tenisovou akademií Jana Váni
    3. ročník semifi nálového turnaje Sportovní den mládeže s TAJV se uskuteční na hřišti u Kuželkárny v Centrálním parku. V současnosti se jedná o největší sportovní projekt pro děti a mládež v 250 obcích České republiky, který se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Národní sportovní agentury a Magistrátu hlavního města Prahy. Účastníci turnaje soutěží nejprve společně v 5 sportovních aktivitách (fotbal, fl orbal, házená, frisbee, tenis), kdy následně 3 nejúspěšnější fi nalisté z Prahy 13 obdrží nominaci na prosincové Národní fi nále v Poděbradech. Právě zde budou nominovaní hráči z Prahy 13 soupeřit o pozici národního vítěze a o putovní pohár TAJV pro Prahu 13. Sportovní akce TAJV v Praze 13 je realizována za podpory MČ Praha 13.

pondělí 5. září

  • 9.00 – 17.00 Panthers Day
    Celodenní akce fl orbalového klubu Panthers Praha na hřišti FZŠ Brdičkova. Zúčastnit se mohou všichni zájemci o tento populární sport. Kromě turnajů budou na programu ukázky fl orbalu a další doprovodný program, při kterém se trenéři budou věnovat všem mladým zájemcům o fl orbal.
  • 15.30 – 17.30 Odpoledne určené pro zájemce o badminton
    Akce v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách je určena zejména mladým zájemcům o tento sport i pro úplné začátečníky. Budou mít možnost vyzkoušet si badminton pod odborným vedením zkušených trenérů.
  • 20.30 Kinobus na Slunečním nám. v Nových Butovicích
    Promítat se bude český fi lm Po čem muži touží 2, vstup zdarma.

pondělí 5. až čtvrtek 8. září

Týden cvičení jógy
V rámci týdne otevřených dveří v Jógacentru, Velichovská 17 na Malé Ohradě, si přijďte zdarma vyzkoušet cvičení jógy podle systému Jóga v denním životě. Program a více informací najdete na www.joga.cz/malaohrada. Vstup zdarma.

úterý 6. září

  • 18.30 Koncert kapely Tomtones
    Koncert se uskuteční před projekcí Kinobusu na Slunečním náměstí.
  • 20.30 Kinobus na Slunečním nám. v Nových Butovicích
    Promítat se bude dobrodružná akční komedie Špion, který mi dal kopačky, vstup zdarma.

středa 7. září

  • 15.30 – 17.30 Druhé odpoledne určené pro zájemce o badminton
    Akce proběhne v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách. Všichni příchozí budou mít možnost si tento sport vyzkoušet pod odbornýmvedením zkušených trenérů.
  • 15.00 – 19.00 Domeček s příchutí rekordů
    Dům dětí a mládeže Stodůlky pořádá při příležitosti zahájení nového školního roku domečkový happening, na kterém představí svou činnost, jak ji ještě neznáte. Na šesti stanovištích s aktivitami pro děti i dospělé postupně potkáte všechny oblasti, které DDM Stodůlky nabízí – techniku a přírodu, tanec a pohyb, předškolní oddělení, hudbu, ART aktivity a jazyky. Program bude zároveň probíhat i na podiu, kde se můžete těšit jak na hudební, tak taneční čísla, ale též na šest domečkových rekordů, které pro vás lektoři DDM Stodůlky připravili. I vy můžete být součástí a pomoci nám rekordy vytvořit či překonat. Přijďte si s námi užít příjemné odpoledne v Centrálním parku a poznat stodůlecký Domeček zase z jiné stránky.
    Pódiový program:
    Pěvecký sbor DDM Stodůlky Stodůláček, Flétnový soubor Hanky Pevné, vystoupení ukulele a kytary, Dance Friends – Astro, TS Fresas Latinas – Limbo, Break dance MP Belly Amira Juniorky, sólo vystoupení break dance, orientální tanec sólo. Sport – Karate. Hosté – Divadlo Drak, Jiří a věž – divadelní společnost Chůdadlo. Irský step – taneční skupina Rinceoirí. Kapela Meziměsto – v závěru akce na podiu přivítáme kapelu na pomezí folku a jazzu s českými autorskými písničkami.
  • 20.30 Kinobus na Slunečním nám. v Nových Butovicích
    Promítat se bude česká komedie Srdce na dlani, vstup zdarma.

čtvrtek 8. září

  • 20.30 Kinobus na Slunečním nám. v Nových Butovicích
    Promítat se bude animovaný rodinný film Maxinožka 2, vstup zdarma.

pátek 9. září

  • 9.00 – 17.00 8. ročník Pražského medobraní
    Před budovou radnice MČ Praha 13 na Slunečním náměstí bude největší jednorázový trh s medem, prodej medu a výrobků z medu, ochutnávka medů a medovin, pestrý doprovodný program nejen o včelách a medu pro děti i dospělé.
    Doprovodný program:
    9.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00
    Všechny děti budou mít možnost vyzkoušet si svou řemeslnou zručnost, a dokonce si i něco vyrobit pod dohledem zkušených instruktorů společnosti Kutil Junior. 9.00 – 12.00 Český červený kříž – ukázky první pomoci a další činnosti ČČK. 10.00 – 14.00 Studio Beluška bude předvádět praktické ukázky cvičení pro zlepšování zraku Batesovou metodou a dále ukázkové masáže. 13.00 – 17.00 Moudrá sovička – spolek zabývající se poradenstvím v oboru IT technologií bude ve svém novém pojízdném pracovišti zdarma radit a pomáhat především seniorům se zvládnutím úskalí počítačů a chytrých telefonů či obdobných zařízení. 13.00 – 17.00 Stánek MamiGYM – speciálně pro všechny těhotné a maminky po porodu je možná konzultace s fyzioterapeutkou MamiGYM zdarma (individuální diagnostika těla, kontrola diastázy, správné držení těla a dýchání, rady ohledně zdravého cvičení v těhotenství a po porodu). MamiGYM dále nabízí po celou dobu Festivalu volného času (tedy září 2022) první lekci venkovního funkčního cvičení pro nové zájemkyně zdarma. V týdnu od 12. do 16. září budou také probíhat ve Studiu MamiGym, U Albrechtova vrchu 1261/40 na Malé Ohradě – náborové ukázkové lekce cvičení po porodu za zvýhodněnou cenu.
    Více informací na www.mamigym.cz, rezervace na: mamigym.inrs.cz. 14.00 a 15.00 Ukázky výcviku vodících psů připravilo Středisko výcviku vodících psů v Jinonicích, které je součástí Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). 15.00 – 15.30 Vystoupení TS Mirabel – ukázky irských tanců, 15.30 – 16.00 Taneční škola hb Dance, ukázky street dance a contemporary, 16.15 – 16.45 Fit Station – ukázkové cvičení sportovního aerobiku, 16.45 – 17.00 – vystoupení taneční skupiny D.A.R. – Disko Dance a Disko Show, 17.00 Dance Heaven – ukázky Pole sport – cvičení u tyče. Vystoupí Barbora Čaloudová a Ester Prokopová, které budou ČR reprezentovat na IPSF Mistrovství světa v říjnu 2022.
  • 10.00 Pétanque v Domě sociálních služeb Lukáš
    11. ročník turnaje v pétanque O pohár starosty Prahy 13. Městská část podporuje pravidelné tréninky pétanque pro seniory. Chcete se přidat? Zeptejte se přímo na turnaji trenéra seniorů nebo hráčů samotných na podrobnosti.

sobota 10. září

  • 10.00 Beach volejbalový turnaj veteránů 100+
    Tradiční volejbalový turnaj smíšených dvojic se součtem věku dvojice 100+ v beach volejbalovém areálu JEREMI sport v Nových Butovicích.
  • 10.00 – 17.00 Sportovní den SK Velká Ohrada
    Na celodenní sportovní akci v Centrálním parku u Nepomuckého rybníka pod tubusem metra představí svou bohatou činnost SK Velká Ohrada a Školní sportovní klub při ZŠ Janského. Všichni návštěvníci se mohou zapojit do sportování. Připraveny jsou disciplíny ryze sportovní, jako je plnění Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, ale i netradiční sportovně zábavné disciplíny.
  • 10.00 Flyboarding
    Ukázky nového adrenalinového sportu spojené s mistrovstvím ČR v této sportovní disciplíně a další bohatý program včetně noční světelné fl yboardingové show. Vše se odehrává na Nepomuckém rybníku v Centrálním parku Prahy 13.
  • 11.00 – 18.00 Ohrada Food Festival
    Na již devátý ročník tradičního festivalu skvělého jídla a dobré nálady vás zve restaurace Kastrol, Ohradském nám., Velká Ohrada. Festival se uskuteční před restaurací i ve dvoře. Více na www.ohrada-food-fest.cz.
  • 13.00 – 17.00 Rodinné odpoledne v Centrálním parku u Kuželkárny
    Program si připravili skauti ze střediska Vatra, dále KČT odbor KTO Filištíni a spolek ekologické výchovy Ekodomov. Asociace pro volný čas, sport a kulturu, z.s., připravila ukázky ze své sportovní činnosti a závody pro děti.
  • 14.00 – 16.00 Fotbalové odpoledne TJ Sokol Stodůlky
    Na hřišti v Kuncově ul. u kostela sv. Jakuba St. ve Stodůlkách. Akce proběhne zábavnou formou, kdy si účastníci na několika stanovištích vyzkouší své pohybové a fotbalové dovednosti. Pro všechny účastníky bude připravena odměna. Fotbalový oddíl Sokola Stodůlky je největším klubem městské části, aktuálně má devět mládežnických týmů a tři týmy dospělých. Současně proběhne nábor do oddílu fotbalu, a tak zveme všechny děti ročníků narození 2010-2017.

úterý 13.září

  • 15.30 – 17.30 Další odpoledne určené pro zájemce o badminton
    Akce proběhne v tenisové hale v Zázvorkově ul. na Lužinách. Všichni příchozí budou mít možnost si tento sport vyzkoušet pod odborným vedením zkušených trenérů.
  • 16.00 – 20.00 Procházka třináctého po třináctce a okolí
    Turistická vycházka připravená Klubem českých turistů Praha – Karlov, oddíl Turban s podporou městské části Praha 13. Trasa 8 km start 16.00 až 18.30 před radnicí městské části Praha 13 na Slunečním náměstí v Nových Butovicích, cíl tamtéž od 18.00 do 20.00.

středa 14. září

  • 15.00 – 18.00 Megabajty – hackni svět
    Den otevřených dveří spolku TIB, který se zabývá programováním a robotikou a je také hlavním vystavujícím na výstavě Roboti a Robotika na radnici Prahy 13. Den otevřených dveří můžete navštívit v jejich prostorách ve FZŠ Trávníčkova.

čtvrtek 15. září

  • 16.30 – 17.30 Ukázkové cvičení Taekwondo
    Taekwondo klub WTF Praha zve všechny případné zájemce o tento sport na ukázkové cvičení na hřiště Fakultní základní školy prof. Otokara Chlupa ve Fingerově ulici v Nových Butovicích.

pátek 16. září

  • 16.00 – 18.00 Odpoledne s hasiči
    V Centrálním parku u Kuželkárny si sbory dobrovolných hasičů ze Stodůlek a Třebonic hlavně pro malé návštěvníky připravili ukázky hasičské techniky a soutěže pro děti.

sobota 17. září

  • 8.30 – 11.00 Butovický rohlík
    Městská část Praha 13 a Triatlon sportklub Praha vás srdečně zvou na tradiční cyklistický závod pro všechny věkové kategorie, který se koná u příležitosti Evropského týdne mobility. Sraz cyklistů a běžců je v 8.30 v Centrálním parku Prahy 13 na hrázi Stodůleckého rybníka.
  • 8.30 a 13.30 Turnaje v badmintonu
    V tenisové hale v Zázvorkově ulici proběhne turnaj mládeže a od 13.30 Lužinská liga.
  • 10.00 – 19.00 Zažít Butovice jinak
    Zajímavý zážitkový program v prostoru před Czech Photo Center u stanice metra Nové Butovice, který již popáté připravili podnikatelé a obyvatelé Nových Butovic. Na programu jsou hudební a taneční vystoupení, divadlo, akrobacie, spousta tance, her a smíchu. Chybět nebude grilování, další občerstvení ani celodenní volný vstup do galerie Czech Photo Centre. Program najdete na Fb Zazit butovice jinak nebo na webu: https://zazitmestojinak.cz/locations/praha/praha-13/ nove-butovice-namesti-pod-trifotem.
  • 11.00 – 17.00 Rozloučení s létem
    Sousedské setkání v restauraci U Petrů na Vidouli. Workshop pro děti, skákací hrad, opékání špekáčků, od 17.00 vystoupení hudební skupiny.
  • 14.00 – 16.00 Sportovní program lehkoatletického oddílu SK Aktis Praha
    Program pro děti všech věkových kategorií na hřišti u Kuželkárny v Centrálním parku Prahy 13. Od 14.30 je na programu běžecký závod pro děti.

neděle 18. září

  • 9.30 Turnaje rodičů a dětí v badmintonu
    Turnaje v badmintonu v tenisové hale v Zázvorkově ulici.
  • 11.00 Abebe Bikila Memorial Run
    V Centrálním parku u Kuželkárny proběhne již 7. ročník běžeckých závodů, které pořádá na památku dvojnásobného olympijského vítěze Etiopská komunita v Praze pod záštitou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Běžecké závody pro zdraví a pro radost jsou určené pro všechny věkové kategorie amatérských běžců i začátečníků.
  • od 14.00 Kultura do ulic
    Od bluegrass až po folk zahrají v Centrálním parku kapely: Portrait (přední bluegrassová skupina) a Slávek Maďěra a Vilma, kteří hrají novodobý folk.
  • 14.00 MamiGYM Park
    Ukázková lekce venkovního funkčního cvičení pro maminky – cardio, posilování, zábava s dětmi. Lze absolvovat s kočárkem i bez. Lekce proběhne v Centrálním parku. Od pondělí 19. do čtvrtka 29. 9. 2022 – cvičení v Centrálním parku, které v rámci festivalu nabízí MTS Akademie zdarma. Jedná se o skupinové lekce venku na čerstvém vzduchu pro dospělé, děti a seniory. Funkční cvičení s váhou vlastního těla a jednoduchými pomůckami. Rozpis lekcí najdete na: www.praha13.cz/MamiGYM-Park-Festival- -volneho-casu-Prahy-13. Lekce trvá 60 min a doporučujeme přijít včas, pak odcházíme a pohybujeme se po celém Centrálním parku. S sebou nepotřebujete nic, snad jen malou vodu. Registrace přes SMS na tel. 725 805 004 (Lucie Davidová). Sraz u dětského hřiště pod tubusem metra (u Nepomuckého rybníka).

pondělí 19. září

  • 15.00 – 18.00 Sportuj jako Zátopkovi
    Velké sportovní odpoledne připravil atletický klub SK Aktis Praha na hřišti ZŠ Janského na Velké Ohradě. Přijďte si připomenout odkaz legendární atletické dvojice tím, že si zaběháte, zaházíte či zaskáčete. Závody jsou určeny pro děti s ročníkem narození 2011–2017. Přihlásit se k závodu bude možné přímo na hřišti ve stanu u cíle do 15.30, závody začínají v 16.00 hod.

úterý 20. září

  • 15.00 – 19.00 Koloběžkový workshop
    Ve Skateparku v ul. Mohylová pořádá Proxima Sociale, o.p.s., koloběžkový workshop určený pro děti a mladé lidi (11–19 let) jezdící na freestyle koloběžce, kteří se svojí jízdou teprve začínají.
  • 16.00 – 17.00 Veřejná zkouška dětských sborů Klíček a Notečka
    V obřadní síni radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí proběhne veřejná zkouška dětského pěveckého sboru Klíček a Notečka z FZŠ Mezi Školami. Hostem bude pěvecký sbor Stodůláček.

středa 21. září

  • 16.00 – 18.00 Fotbalové setkání SK Motorlet Praha
    Fotbalový klub SK Motorlet Praha zve všechny, především malé zájemce o fotbal, na hřiště v Jinonicích, kde je pro ně připraven bohatý seznamovací program.

čtvrtek 22. září

  • 19.30 Sandwritten
    Mime studio představí v KD Mlejn své nové přestavení Sandwritten.

pondělí 26. září

  • 17.00 – 19.30 Výstava hub
    Česká mykologická společnost pořádá v obřadní síni radnice výstavu hub doplněnou soutěžemi pro děti a osvětovými přednáškami. Po celou dobu výstavy budou určovány donesené houby a podávány odborné informace. V 17.00 vernisáž výstavy, od 18.30 odborné přednášky: O činnosti ČMS a Zajímavé druhy hub v expozici.

úterý 27. září

  • 9.00 – 19.00 Výstava hub
    V obřadní síni radnice pokračuje výstava hub, v 17.45 odborná přednáška: Jedovatí dvojníci jedlých hub I.
  • 17.00 Atletické odpoledne TJ Stodůlky Praha
    Na tradičním atletickém odpoledni na hřišti FZŠ prof. Otokara Chlupa ve Fingerově ulici se mohou všichni zájemci zapojit do sportovních atletických her připravených hlavně pro děti i ty, které se dosud atletice nevěnovaly.

středa 28. září – státní svátek

  • 8.30 – 18.00 Výstava hub
    V obřadní síni radnice pokračuje výstava hub, od 16.45 odborná přednáška: Jedovatí dvojníci jedlých hub II.
  • 10.00 – 17.00 Pražské věže s Prahou 13
    Turistická akce má svůj start i cíl před radnicí na Slunečním nám. Účast na turistickém pochodu umožní účastníkům seznámit se s památkami v našem okolí. Akce v Praze 13 je součástí celostátní série hledání a navštěvování věží a věžiček, která má již třiadvacetiletou tradici.
  • 13.00 – 17.00 Svatováclavské slavnosti
    Na Slunečním nám. před radnicí vystoupí:
    13.15 Orchestr Šarbilach,
    14.00 Skupina Motovidlo
    15.00 Vystoupení TS Mirabel – ukázky irských tanců,
    15.30 Taneční škola hb Dance, ukázky street dance a contemporary
    16.00 Fit Station – ukázkové cvičení sportovního aerobiku,
    16.30 Taneční skupina D.A.R. – Disko Dance a Disko Show
    17.00 Dance Heaven – ukázky Pole sport – cvičení u tyče, vystoupí Barbora Szabová, lektorka a hlavní organizátorka soutěže Czech Pole Championship, kterou MČ Praha 13 již několik let podporuje. Po celou dobu od 13.00 do 17.00 Moudrá sovička – spolek zabývající se poradenstvím v oboru IT technologií, stánek Kutil Junior, stánek PROSAZu s výrobky chráněných dílen, šperkařské stánky, stánek MamiGYM – speciálně pro všechny těhotné a maminky po porodu je možná konzultace s fyzioterapeutkou, fi rma Domanský-modely připravila pro děti ukázky leteckých a jiných modelů, ukázky létání s drony i tematické soutěže.

Připravil Bohdan Pardubický