Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Březen je měsíc festivalů

V Klubu Mlejn proběhl začátek roku v čilém ruchu. V lednu se po dvě soboty konalo již tradiční vystoupení taneční školy Ivy Langerové, která se věnuje velkému množství tancechtivých dětí z Prahy 13. Vyprodané byly také koncerty Asonance a Spirituál kvintetu. Diváci mohli vidět předpremiéru nového představení Cirkusu Mlejn s názvem Enola. Sólové představení na hrazdě je motivováno japonskou legendou o dívence Sadako a tisíci jeřábech. Premiéra se odehrála 9. 2. za velkého zájmu médií a první dubnový víkend se představení vrátí do Mlejna v rámci festivalu Fun Fatale.

Program pro děti v únoru obvykle nabízí přehlídku sólové tvorby. Jeden herec (nebo herečka) musí svým představením dokázat sám zabavit děti i jejich rodiče a to není jednoduchá záležitost. Letos se to ale opět všem podařilo. Program doplnily dílny, kde si děti mohly vyrobit vlastní loutky nebo se věnovat pohybovým aktivitám. V předsálí působili mimové z katedry pantomimy pražské HAMU a k vidění byla výstava výtvarných prací profesora Kalfuse.

Březen je každoročně měsícem soutěžních festivalů. Budeme se těšit na shledanou na hudební soutěži Porta, která slaví již 50. výročí své existence, nebo na divadelní přehlídce Stodůlecký Píseček. Hned po velikonočních svátcích přijde 5. ročník zmíněného mezinárodního novocirkusového festivalu Fun Fatale, kdy se opět sjedou akrobatky z různých míst světa, předvedou své umění v mnoha disciplínách a v rámci workshopů se pokusí něco z něj naučit všechny, kdo budou mít zájem.

Dagmar Bednáriková, divadlo@mlejn.cz