Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Muzeum kávy

Neumíte si svůj život představit bez šálku dobré kávy? Pak se tedy řadíte mezi 90 % světové dospělé populace, která je na tom úplně stejně. Káva je nejrozšířenější nápoj na světě a je druhá v žebříčku produktů, s kterými se nejvíce obchoduje. Historie kávy sahá do začátku 6. století. Než se ale káva, jejíž pravlastí je s největší pravděpodobností provincie Kaffa v Etiopii, dostala do Evropy, uplynulo více než tisíc let. Kupříkladu do Francie byla dovezena první pražená zrna v roce 1646. O několik desetiletí později se už Paříž chlubila spoustou kaváren. V Praze s kávou začal o něco později podnikat Armén Georgius Deodatus Damascenus. Nejprve nabízel kávu v pražských ulicích. Protože byl podnikavý, otevřel v dnešní Karlově ulici první kavárnu U zlatého hada. Psal se rok 1714. Dnes se na světě vypijí dvě miliardy šálků kávy denně. V průměru se jí ročně sklidí kolem 146 milionů šedesátikilogramových pytlů. Chtěli byste se nejen o kávě dovědět trochu víc? Pak se vypravte do muzea kávy (Coffee Museum Praha, Jana Zajíce 7, Praha 7), které se nachází nedaleko Letenských sadů a Královské obory Stromovka.

„Návštěvník muzea se seznámí s oblastmi, kde se káva pěstuje, se způsobem sklizně i zpracování, uvidí i naši první úrodu kávovníku,“ říká majitelka muzea Kateřina Ebelová. „Mezi exponáty jsou různé typy pražiček, mlýnky, zásobníky na kávu, orientální soupravy na její přípravu, plechové i secesní dózy. Za pozornost určitě stojí i přístroje, které sloužily k výrobě prvního espressa. Část expozice je věnována kávovinovým náhražkám – „kávovinám“. „Obilka“ – obilná káva se pražila z žita, ječmene nebo z usušeného sladu. Známá je také cikorka, což je pražený a drcený kořen čekanky. Dost lidí se ptá, co to je melta. Je to směs, kde je určitý poměr cikorky a obilné kávy. Když bylo málo cikorky, nahrazovala se řepou. Pila se také kávová náhražka vyrobená ze sušeného a praženého ovoce, především fíků, ale také sušených švestek nebo sladkých malých hrušek. V době války jako náhražka stačily také žaludy a kaštany. A protože kávové náhražky byly zdravé, jsou tady k vidění i reklamní materiály zaměřené hlavně na děti, seniory a nemocné. Návštěvník si může prohlédnout i různé obalové materiály, ale také účtenky nebo faktury. Některé jsou pro mě dost vzácné, protože můj pradědeček Matěj Krupička měl první českou továrnu na sušení cikorky. Aby návštěvník získal co nejvíce informací, jsou součástí expozice naučné tabule i fotografie.“

To samozřejmě ale není všechno. Až se seznámíte se všemi exponáty muzea, zajděte se podívat do Galerie Scarabeus, kde si můžete prohlédnout některou z autorských výstav našich i zahraničních umělců. Galerie je stejně jako přilehlá zahrada a kavárna součástí expozice. „Propojením muzea kávy, retro kavárny Alchymista, kde si můžete dát kávu z vlastní pražírny, galerie a romantické zahrady s jezírkem vznikl unikátní celek,“ dodává majitelka. „Dala jsem mu zastřešující pojmenování Letenský Montmartre. Určitě si tady každý najde to své.“ Otevřeno je denně od 11.00 do 18.00, vstupné je 80 Kč, snížené 40 Kč. Více na www.muzeumkavy.cz.

Eva Černá