Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak bude radnice řešit současnou situaci kolem parkování v naší městské části?

Jak bude radnice řešit současnou situaci kolem parkování v naší městské části? Zejména v místech okolo stanic metra už se situace zdá být neúnosná.

Jsme si vědomi, že místním obyvatelům značně komplikují možnost parkování řidiči, kteří dojíždějí do hlavního města za prací. Zavedením tzv. modrých zón v Praze 5 a 6 se problém s parkováním přesunul na okrajové městské části. Aby se řidiči vyhnuli parkování v centru, odstaví své vozy právě zde a dál pokračují městskou hromadnou dopravou. Hledáme východisko z této nepříjemné situace. V současné legislativě se jako nejvhodnější řešení jeví zavedení parkování s tzv. parkovacími kotouči. Na vybraných parkovacích plochách, které budou označeny svislou dopravní značkou, musí řidiči při začátku stání viditelně umístit parkovací kotouč ve svém vozidle a na něm nastavit dobu začátku stání, kterou nesmí až do odjezdu měnit. Dobu stání, která bude uvedena na dodatkové tabulce pod značkou, nesmí překročit. To bude platit v době, která bude na dodatkové tabulce rovněž uvedena (např. po – pá, 8.00 – 19. 00, max. 2 hodiny). Mimo tuto dobu pak bude parkování neomezené. Jedná se o podvečerní a noční hodiny, kdy se předpokládá, že budou parkování využívat hlavně rezidenti.

Pro řidiče z toho vyplývá povinnost pořídit si do auta parkovací kotouč, což je v současné době už téměř nutností, protože parkovišť s tímto označením ve větších městech skokově přibývá. Tyto kotouče jsou přenosné, mohou být využívány i v jiných vozidlech a městech a mají různé podoby. Vzhledem k tomu, že se nejedná o placené parkovací zóny, nepřináší toto opatření řidičům žádné finanční náklady, krom jednorázového zakoupení parkovacího kotouče. Toto opatření bude zkušebně zavedeno v ul. Na zlatě, části ul. Petržílkova (u pošty a před stavbou Smart bytů), v ul. Archeologická (na malých parkovištích u OC Lužiny) a v ul. Hábova (malé parkoviště u kotelny za poštou Stodůlky).

Aby využití tohoto dopravního opatření bylo opravdu efektivní, žádáme občany o jejich názory, případné připomínky či návrhy k označení parkovacích ploch, časového omezení apod. Své návrhy posílejte na e-mailovou adresu parkovani@p13.mepnet.cz. Upozorňujeme, že na došlé připomínky nebude odpovídáno, všechny však budou vyhodnoceny a případně využity při dalším stanovování úpravy parkování v naší městské části.

Parkovací kotouče lze zakoupit v papírnictví u autobusové zastávky Luka v ul. Mukařovského, v papírnictví MGGA v Galerii Nové Butovice a v prodejně Post shop u metra Stodůlky. Nově budou parkovací kotouče k dispozici také v informacích radnice Městské části Praha 13.

Ing. David Vodrážka
starosta Prahy 13