Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Když má pomáhat, musí být kvalitní

V minulém STOPu jsme vás informovali o kurzech včelaření, které pořádá Včelařský spolek a ekocentrum Včelín Ořech. Tentokrát jsme předsedu ZO ČSV Praha Řeporyje Vladimíra Glasera požádali, aby nám prozradil, jak poznat kvalitní med.

Med si lidé kupují především proto, že má v sobě látky, které jsou pro člověka velmi zdravé. Díky nim je natolik ceněn, že je nejfalšovanější potravinou na světě! Cena falzifikátu je údajně 15 Kč/kg, cena kvalitního medu okolo 200 Kč za kilogram. A tak falšování láká. Kvalitní med od dobré napodobeniny poznají jen v laboratoři, rozdíl nepozná podle vzhledu a chuti ani ten nejzkušenější včelař.

Med obsahuje pyly rostlin a díky nim působí na imunitní systém. Tělo si postupně tvoří obranu proti místním agresivním pylům. A když delší dobu jíte cizokrajný med, vytváří se vám mj. protilátky proti cizokrajným alergenům. A pak vás překvapí líska, bříza, lípa... I proto odborníci kvůli výskytu místního pylu v medu doporučují konzumovat místní med. Ochutnávat cizokrajné samozřejmě můžete, ale dlouhodobě „užívat“ byste měli jen med místní. Jak tedy snížit riziko toho, že si koupíte jen drahou sladkou hmotu a ne med se všemi enzymy a vitamíny, které mu mohou dodat jen a jen včely?

  • Nakupujte med přímo od včelaře. Nejlepší je, když můžete i vidět, že chová včely v čistotě, v relativně nových úlech a že v čistotě i stáčí med. Běžnému včelaři se nevyplatí med falšovat. To se vyplácí až u obřích objemů. Včelaření není v Čechách ekonomicky příliš přínosné. Včelaří především nadšenci a ti si nebudou kazit poctivoupráci a pověst náhražkami.
  • Pokud nemáte „svého“ včelaře a musíte kupovat med v obchodě nebo u stánku, podívejte se na jeho původ. Je-li ze zemí EU nebo dokonce mimo EU, je tam přimíchán levný med z končin, kde je velmi levná práce a med se tím celkově zlevní.
  • Kvalitní med krystalizuje – lidově se nesprávně říká „cukernatí“. Tato krystalizace je jasnou známkou kvality medu. Nebojte se zkrystalizovaného medu, naopak mu dejte přednost. Bude-li to třeba, můžete si ho ve vodě teplé 40 °C roztavit.
  • Vyvarujte se medu s nápadně nízkou cenou. Za kvalitní med se u nás platí kolem 200, v Rakousku 400 a třeba ve Švýcarsku až 500 korun za „kilovou sklenici“. Na zapadlém venkově se můžete setkat i s cenou daleko nižší. Především u těch včelařů, kteří neinvestují do obnovy úlů a zařízení a tím neinvestují ani do kvality a čistoty medu. V obchodech a stáncích by se ale cena měla pohybovat kolem obvyklého rozmezí.

Lidé chtějí nakupovat co nejlevněji. A tak se obchodníci předhánějí v tom, že nabízejí nejen med za co nejnižší ceny. Stává se, že i obchodní řetězce se stanou obětí podvodníka, který nalepí známku „Český med“ na med neznámého původu odkudsi z Asie nebo z Ukrajiny, kde je dovoleno léčit včely antibiotiky a jejich rezidua se dostanou i do medu. Včelaře, kteří prodávají med „ze dvora“ naleznete na webu www.vcelinorech.cz nebo http://vcelari-reporyje.webnode.cz.

-red-