Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

V Nových Butovicích bude otevřeno nové diagnostické centrum

V dubnu otevře Nemocnice Hořovice nové Diagnostické centrum, které bude zaměřeno především na matky s dětmi. O tom, co a komu toto nové centrum nabídne, jsme si krátce povídali s majitelem zdravotnického holdingu AKESO, jedné z největších soukromých společností poskytujících zdravotnickou péči, Sotiriosem Zavalianisem.

Otevírat nové zdravotnické zařízení v této nejisté době asi není úplně obvyklé. Co vás k tomu vede?
Ve Středních Čechách provozujeme dvě nemocnice – v Berouně a v Hořovicích. V posledních letech zažíváme obrovský přetlak pacientů na různé druhy vyšetření a na služby. Aktuálně připravujeme rozšíření nemocnice v Hořovicích, bude nám ale ještě dva až tři roky trvat, než zdvojnásobíme kapacity. Zároveň si uvědomujeme, že za námi pacienti často dojíždějí i z Prahy. Vážíme si toho a nové centrum v Butovicích je naší odpovědí. Chceme se tak přiblížit našim pacientům z hlavního města a zároveň vyřešit nedostatek místa v našich nemocnicích. Nechtěli jsme ale čekat, než se nám podaří postavit zbrusu novou polikliniku, proto jsme si pronajali prostory, které teď kompletně rekonstruujeme. Jsou na dobře dostupném místě v blízkosti obchodního centra Galerie Butovice, v podstatě přímo u metra. Otevírat budeme v průběhu dubna.

Jak si vás pacienti našli? Žádnou velkou reklamu nemáte…
Ve zdravotnictví reklama může fungovat jen krátkodobě. My ale máme zkušenost, že taková jedna spokojená pacientka má větší dosah než jakákoli sociální síť.

Máte pocit, že takovéto zařízení, které budete v nejbližší době otevírat, v Praze chybí?
Ano. Základní myšlenkou je mít všechno, co u lékaře potřebujete, na jednom místě. Chceme diagnostické centrum, které bude fungovat jinak. Když se vám něco stane v pátek po dvanácté hodině, tak většinou nezbývá nic jiného, než jít do velké nemocnice nebo čekat do doby, kdy začne fungovat pohotovost. Ty ale na řešení běžných nemocí nebo drobných úrazů nejsou příliš stavěné. Zároveň si myslíme, že není třeba si brát na většinu vyšetření celodenní dovolenou. Naše centrum pojede až do večera, abyste si mohli přijít až po pracovní době, nebo na některá vyšetření také o víkendu.

Jak jste vybírali odbornosti, které v centru v Butovicích budete mít?
Chceme se soustředit hlavně na dětské pacienty. Budeme mít i vlastní magnetickou rezonanci pro děti – tu nejmodernější na trhu. Pro nejmladší pacienty je ale uzpůsobena řada dalších diagnostických přístrojů. Jen vybavení zdravotnickou technikou nás stojí přes padesát milionů.

A laboratoře?
Tak ty budeme využívat v naší stávající nemocnici, tedy v Hořovicích.

Jaké další specialisty budete v centru mít?
Budeme mít i dětskou gynekologii, po které je obrovská poptávka. Kromě pediatrů budeme mít i dětského pneumologa, neurologa, imunologa, na které jsou v Praze čekací doby i půl roku. Budeme mít dětskou urologii, hematoonkologii, výživovou poradnu vedenou lékařem. Najdete u nás také několik ortopedických ambulancí pro děti. Na naší ortopedii ročně operujeme přes šest tisíc lidí, předoperační a následné kontroly teď budeme schopni dělat i v Praze. Podobně výborný zvuk jako naše ortopedie má i hořovická porodnice. V Butovicích bude dostupné i screeningové vyšetření, protože už teď u nás za rok rodí více než šest set žen z Prahy. V novém diagnostickém centru se tedy budeme věnovat dětem vlastně už před jejich narozením a pak komplet až do dospělosti v našich ambulancích praktických lékařů pro děti a dorost.

Když o tom tak přemýšlím, víte, co chybí mně? Doktor, kterému můžu kdykoli zavolat o radu a který by se mi o dítě postaral místo toho, aby mi do ruky vrazil žádanky s tím, ať si specialistu seženu a pak mu přinesu zprávy.
My se chceme vrátit k tradici rodinných lékařů. Můžete k nám chodit na gynekologii, pak u nás porodit, najít si u nás pro dítě pediatra, který se o něj bude starat tak, abyste nekončila s již zmíněnými žádankami v ruce. Komplexnost je naše deviza, nevypisujeme papír a zařiďte si to. Máme celé spektrum odborností, a pokud něco nejsme schopní zařídit na jednom místě, naši doktoři se domluví s jinými kolegy, kteří to včas vyřeší. Výhodou našeho diagnostického centra je, že si budeme umět vaše dítě „předávat“ tak, aby se informace scházely vždy u jeho pediatra, kterého budete znát a budete mu důvěřovat. A on bude znát vás a vaše dítě jako lidské bytosti, což je problém dnešní vysoce specializované fragmentované medicíny. Dnes máme skvělé přístroje, důmyslná vyšetření, ale schází tu někdo, kdo by všechny ty výsledky dokázal dát dohromady a do souvislostí.

V dnešní době se celá řada zdravotnických zařízení potýká s nedostatkem lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu. A teď nemám na mysli to, že důvodem je koronavirus.
Nedostatek zdravotníků je dlouhodobý problém celého českého zdravotnictví. My si našich zaměstnanců vážíme a snažíme se jim vytvářet ty nejlepší podmínky pro práci. Zaměstnance nyní přijímáme hlavně do nových provozů, jako je Diagnostické centrum.

Zmínil jste řadu lékařských odborností, které svým budoucím pacientům nové diagnostické centrum nabídne. Ještě jste nám ale neprozradil, jak, kde a kdy se mohou zájemci registrovat.
Nejpozději v polovině března bude spuštěno objednávání pacientů, které bude umožněno telefonicky nebo e-mailem. Po spuštění provozu bude možné se samozřejmě objednat i na recepci, tedy přímo na místě. Aktuální informace už nyní můžete sledovat na webových stránkách www.centrum-butovice.cz.

Holding AKESO je jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotnické péče. Budou mít lékaři centra smlouvy se zdravotními pojišťovnami?
Samozřejmě, naše centrum smlouvy s pojišťovnami mít bude! Myslím si, že každý má právo na kvalitní a „bezplatnou“ péči, tedy tu, která je hrazena z prostředků pojišťoven. Naší filozofií je ji poskytovat v krásných, moderních prostorech, které jsou špičkově přístrojově vybaveny a kde vám poskytnou tu nejlepší zdravotní péči.

Závěrem ještě jedna otázka. Dnes, kdy epidemiologická situace není nikterak růžová, řada lidí návštěvu lékaře odkládá, protože nechce čekat „hodiny“ v přeplněné čekárně. Mohou vaši budoucí pacienti doufat, že v novém Diagnostickém centru to tak nebude?
U nás je každý pacient středem zájmu a pro jeho bezpečí a bezpečí personálu děláme maximum. V rámci našeho holdingu se snažíme o minimální čekací lhůty na vyšetření a takové nastavíme i v novém centru.

Hana Konvalinková