Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z Motola do Břevnova

Výchozím bodem dnešního výletu je tramvajová zastávka Poštovka na Plzeňské ulici. Vystoupíme-li z tramvaje prvními dveřmi, uvidíme před sebou schody, které vystoupáme. Přejdeme ulici Zahradníčkova pokračujeme rovně kolem domů 1123/12 a 1124/14, za nimi se dáme vlevo a jdeme krajem parku Poštovka. Vyjdeme v ulici Zahradníčkova a tou míříme rovně. Na křižovatce s ulicí Vstupní zabočíme vlevo do parku. Před můstkem se šedivým zábradlím jdeme doprava podél potoka a Motolských rybníků po pravé ruce.

Vyjdeme u silnice s autobusovou zastávkou vpravo, k níž jdeme. Pokračujeme stále nahoru podél plotu nemocnice Motol až k semaforům u metra. Semafory přejdeme a půjdeme vlevo dolů k zastávce. Za ní se dáme pěšinkou vpravo nahoru lesem. Dojdeme k elektrickému vedení a pod ním půjdeme širší cestou doleva. Vyjdeme u sadu s mladými stromky. Zde pokračujeme nahoru k budově větráku a dále vrchem nad ním. Na kraji lesa jdeme stále rovně nahoru mezi stromky posléze pěšinou kolem zahrádek nad námi. Až dojdeme na větší rozcestí, na kterém uvidíme nahoře prosklenou budovu školy. Zde pozor. My se dáme doleva dolů, stále touto pěšinou, nikam neodbočujeme.

Až vyjdeme z lesa na zpevněnou cestu. Je to cyklostezka. Na ní odbočíme doprava nahoru k bílému domu. Zde jdeme vlevo. Jsme v ulici U Boroviček. Na první křižovatce míříme doprava a rovně ulicí Na Bělohorské pláni. Dojdeme k autobusové zastávce Bílá Hora. Jdeme doprava k přechodu, který přejdeme a vpravo projdeme kolem konečné tramvají. Za ní pokračujeme stále rovně. Na první křižovatce odbočíme vlevo do ulice Thurnova a posléze projdeme ulicí Pozdeňskou. Jdeme kolem hřiště TJ Sokol Bílá Hora. Na jeho rohu zamíříme doleva a jdeme kolem posilovny k bráně do obory Hvězda.

Tou vstoupíme do obory a jdeme rovně až k letohrádku. Od něho pokračujeme druhou krajní cestou /ne prostřední/ k boční bráně. Vpravo vidíme pískovcovou sochu husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé. Autorem je sochař Alois Sopr. Do roku 1966 stála socha na místě hejtmanovy popravy u Staroměstské radnice. Bránou vyjdeme z obory, proti nám je hospoda U Holečků, kde je příjemné posezení. Od hospody jdeme vpravo a vzápětí zabočíme první odbočkou vlevo, pak první odbočkou doprava do ulice Zeyerova alej. Na jejím konci pokračujeme stále rovně jakýmsi prostranstvím až na hlavní silnici s přechodem. Ten přejdeme. Jdeme vlevo a hned zabočíme doprava do ulice Zvoníčkova. Procházíme kolem plochodrážního stadionu. Byl postaven v 50. letech 20. století. První závod se zde jel v roce 1957.

Auto klub Markéta každoročně hostí Memoriál Luboše Tomíčka, který se jezdí na počest vynikajícího československého reprezentanta, jenž tragicky zahynul při boji o Zlatou přilbu v roce 1968. Jedná se o nejstarší pražský závod, který každý rok navštíví tisíce fanoušků ploché dráhy. První Mistrovství světa jednotlivců na krátké ploché dráze se uskutečnilo v roce 1936. V Praze se poprvé jelo roku 1979. Současná podoba MS, Speedway Grand Prix, se na Markétě koná od roku 1997. Od té doby prodělal areál značnou proměnu a změnil se v moderní stánek klasické ploché dráhy. Kapacita diváků je necelých 10 tisíc. Vnitřní prostor plochodrážního oválu zaplňuje ragbyové hřiště s umělou trávou. Po levé ruce míjíme koleje Univerzity Karlovy. Dojdeme na začátek ulice U Vojtěšky, kterou sejdeme dolů podél Břevnovského hřbitova, kam můžete zajít. Byl založen 1739. Původně se zde pohřbívali řeholníci z Břevnovského kláštera. V 19. století byl několikrát rozšířen. K poslednímu odpočinku zde ulehli například písničkář Karel Kryl, filosof Jan Patočka, básník Karel Šiktanc, preláti pražské metropolitní kapituly a další. Dnes jste ušli kolem 9 km. Zdrávi došli!

KČT, odbor Praha – Karlov,
oddíl TurBan, Marta Kravčíková