Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nová proktologická ambulance v centru prevence rakoviny

Až 70 % populace může mít potíže s hemoroidy. Proktologie je lékařský obor, který řeší hemoroidy a veškerá onemocnění konečníku. Gastroenterologické oddělení Salubra v poliklinice Lípa poskytuje pacientům komplexní diagnostiku a léčbu celého trávicího traktu již 13 let. Toto oddělení je zařazeno do Progra- mu Ministerstva zdravotnictví ČR screening nádorů kolorekta. Cílem screeningového programu je odhalit nádorové onemocnění tlustého střeva pomocí kolonoskopického vyšetření.
Díky spojení specialistů z oborů gastroenterologie a chirurgie byla na tomto pracovišti nově otevřena proktologická ambulance. Proktologie Salubra se věnuje léčbě hemoroidů, trhlin a dalších onemocnění konečníku. Hemoroidy (lidově hemeroidy) představují intimní a nepříjemný zdravotní problém, který ztrpčuje život pacientům různého věku a pohlaví. Vznikají zánětem křečových žil v konečníku, kdy dojde k jejich rozšíření. Typickým příznakem je krvácení při odchodu stolice. V případě výskytu krve ve stolici je nutno navštívit lékaře.
Hemoroidy mohou zamaskovat současný výskyt časného stadia kolorektálního karcinomu. Nevyšetření střeva může mít v takovém případě fatální následky.
Při vstupním proktologickém vyšetření, které je hrazeno zdravotní pojišťovnou, stanoví lékař diagnózu a určí nejvhodnější metodu léčby. Proktologie Salubra využívá nejmodernější metody léčby hemoroidů bez nutnosti narkózy a pobytu na lůžku. Mezi nejčastěji používané ambulantní metody léčby hemoroidů patří Barronova ligace (tzv. gumičky) a elektrokoagulace přístrojem Hemoron. Obě metody jsou vysoce účinné a díky citlivému přístupu lékařů téměř nebolestivé. Těmito metodami lze ošetřit a vyléčit 90 % nemocných trpících hemoroidy. V případě nutnosti většího operačního zákroku zajistí proktologie Salubra hospitalizaci ve smluvním lůžkovém zařízení.
Na proktologické vyšetření se lze objednat na tel. 232 003 310 nebo osobně v recepci Gastroenterologie Salubra v přízemí polikliniky Lípa Centrum Nové Butovice. Více na www.salubra.cz.

Lucie Petráková