Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha se bude červenat

Téma recyklace se v dnešní době týká snad každého z nás a třídění odpadu do různě barevných kontejnerů je pro většinu Čechů již samozřejmost. Kam ale správně s odpadem jako jsou drobné elektrospotřebiče – například fény, žehličky, mixéry, varné konvice nebo klávesnice? Přesně tato zařízení totiž nejčastěji končí v kontejnerech na běžný odpad a při jejich rozkladu na skládkách se pak do půdy uvolňují nebezpečné látky. Správně patří vysloužilé drobné elektro do červených kontejnerů ASEKOL určených k jejich recyklaci.

Do červeného kontejneru ASEKOL patří: baterie a drobná elektrozařízení jako např. kalkulačky, nabíječky, rádia, drobné PC vybavení, discmany, telefony, elektronické hračky apod. Nepatří tam: TV, monitory, zářivky, úsporné žárovky, CD a velké domácí spotřebiče, např. lednice.

A právě na podporu správného třídění drobného elektrozařízení vznikl ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy projekt Praha v červeném, který startuje na začátku června a potrvá až do konce srpna. Během těchto tří měsíců budou mezi sebou soutěžit všechny městské části hl. města Prahy v množství nasbíraného elektrozařízení. Ta, která za léto nasbírá nejvíce kilogramů, bude oceněna certifikátem ASEKOL a věcným darem, který poputuje do vybraného potřebného zařízení v dané městské části.

V Praze 13 najdete zmíněné kontejnery na těchto adresách: V Hůrkách, Archeologická, Janského, Trávníčkova, Vlachova a Dalejská. Více na www.cervenekontejnery.cz.

-red-