Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vyřiďte si cestovní doklady včas

Pokud potřebujete vyřídit nový cestovní pas, nenechávejte podání žádosti až na začátek letní turistické sezony. Vyhnete se tak zbytečným frontám na úřadě. Doporučujeme využít možnosti rezervace termínu, zvláště jedná-li se o návštěvu s malými dětmi.

Rezervovat si vybraný termín pro vyřízení žádosti a vyhnout se tak dlouhému čekání ve frontách můžete na www.praha13.cz – Jak si zařídit – Rezervace termínů. V tomto případě budete ve vámi zvoleném čase vyvoláni přednostně. Jedna rezervace platí pouze pro jednoho žadatele včetně dítěte. Podmínka platí rovněž pro lístek z vyvolávacího systému bez předchozí rezervace. Na jeden lístek tedy nemůže přijít více osob s žádostí o vyřízení dokladů.

Správní poplatek za vydání pasu ve standardní lhůtě 30 dnů činí 600 Kč, u dětí mladších 15 let pak 100 Kč. V případě, že jste nestačili podat žádost ve lhůtě 30 dnů, můžete ji podat ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů. Počítejte však se správním poplatkem 4 000 Kč, u dětí mladších 15 let pak 2 000 Kč. Za tento poplatek obdržíte plnohodnotný cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat s biometrickými údaji.

V případě, že cestujete v rámci EU a nestačili jste si vyřídit cestovní pas, postačí vám pouze občanský průkaz. Ten lze použít také v případě, že cestujete do těchto států: Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island, Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonská republika, Moldavská republika, Srbská republika. Rovněž dítě mladší 15 let může cestovat do těchto států na občanský průkaz.

Pro ty, kteří vyřízení cestovního pasu, občanského průkazu či podání žádosti nechají až na letní turistickou sezonu, máme informaci, že lhůta za jeho vydání se sice zkrátí, ovšem správní poplatek se zvýší.

Dle novely zákona o OP a CP bude možné od 1. 7. 2018 zažádat o doklady nově ve zkrácených termínech.

Cestovní pas do 24 hod. bude k dispozici za poplatek 6 000 Kč, u občana mladšího 15 let pak za 2 000 Kč. Ve lhůtě do 5 pracovních dnů činí poplatek 3 000 Kč, u občana mladšího 15 let pak 1 000 Kč.

Občanský průkaz do 24 hod. vystavíme za poplatek 1 000 Kč, u občana mladšího 15 let pak za 500 Kč. Ve lhůtě do 5 pracovních dnů činí poplatek 500 Kč, u občana mladšího 15 let pak 300 Kč.

Platnost těchto dokladů je 10 let, u občana mladšího 15 let 5 let.

Darina Altmanová, vedoucí odboru osobních dokladů a evidence obyvatel