Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí červen 2021

Pondělí 3. 5. – pátek 15. 10.

Exkurze do bylinkové zahrádky Magdalény Dobromily

Kemp Drusus Třebonice
Možnost tematických programů a školních i individuálních exkurzí do bylinkové zahrádky s certifikátem „Přírodní zahrada“ v Třebonicích. Všechny zájemce prosíme o objednání předem u M. D. Staňkové na tel. 775 690 806. Poradenství a prodej knih a léčivých obrázků bylin. Ve  vašem okolí je možnost domluvit botanickou poznávací a ochutnávací vycházku na přání.

Více na www.bylinkypromaminky.blogspot.cz.

Čtvrtek 27. 5. – středa 4. 8.

Vyhrajte 1 000 000 Kč s Globusem

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5
Nakupte v hypermarketu Globus Zličín nad 700 Kč a zapojte se do Letní hry o 1 000 000 Kč. Každý týden losujeme 10 výherců dárkových karet Globus v hodnotě 1 000 Kč a 7 výherců balíčků Poctivé výroby Globus. Hlavní výhru 1 000 000 Kč losujeme 6. srpna.

Více informací na www.globus.cz.

Úterý 1. – pátek 11. 6.

Letem anglicky mluvícím světem

Základní škola Mohylová, Lužiny
Poznáváte rádi cizí země? Pokud ano, přijďte si prohlédnout novou výstavu na plotě ZŠ Mohylová, kterou pro vás v hodinách angličtiny připravují zdejší žáci. Tentokrát budete moci luštit křížovky o anglicky mluvících zemích, zahrát si na toto téma únikovou hru s hledáním indicií  nebo si prohlédnout papírové modely slavných budov, památek a typických předmětů z Velké Británie, USA, Kanady, Austrálie a dalších států, kde se mluví anglicky.

Čtvrtek 10. 6. • 16.00 – 19.00

Botanická ochutnávací vycházka s Magdalénou Dobromilou

Nenačovice u Berouna
Na vycházce kolem Nenačovic budeme s Magdalénou Dobromilou poznávat jedlé plané rostliny i stromy. Vycházka je vhodná i pro rodiče s dětmi. Sraz je v 16.00 u obchodu s potravinami pod sklárnou v Nenačovicích. S sebou si vezměte podložku na sezení v trávě a vlastní pití a svačinu. Vstupné 200 Kč dospělý a 100 Kč dítě. Prosíme o potvrzení účasti formou SMS na tel. 775 690 806, majdas@volny.cz.

Středa 16. 6. • 13.00 – 17.00

Den zdraví už pošesté

Sluneční nám. (travnatá plocha pod radnicí)
Městská část Praha 13 vás opět po roce zve na jednodenní festival zdravého životního stylu. Těšit se můžete na bohatý program partnerů akce a informace ze světa zdraví a prevence. Program bude doplněn soutěžemi pro děti o zajímavé ceny. Ústředním tématem letošního ročníku bude prevence onkologických onemocnění. Akce je vhodná pro všechny věkové skupiny, vstup je volný.

Čtvrtek 17. 6. • 16.00 – 19.00

Botanická ochutnávací vycházka s Magdalénou Dobromilou

Petřínské sady v Praze
Na vycházce po Petříně budeme poznávat jedlé plané rostliny i stromy s Magdalénou Dobromilou podle jejích dvou knih o bylinkách. Vycházka ve spolupráci s KC Vrchlická SONS ČR na Smíchově (www.sons.cz) je vhodná i pro nevidomé a slabozraké. Sraz je v 16.00 nahoře u  schodů se sochami u petřínské lanovky nad zastávkou tramvají – Újezd. Vstupné je 150 Kč. S sebou podložku na sezení v trávě. Prosíme o potvrzení účasti formou SMS na tel. 775 690 806, majdas@volny.cz.

Sobota 19. 6. • 10.00 – 18.00

Medobraní a Dřevořezání

Muzeum medu a českých Vánoc v Ořechu, ul. K Ovčínu 352
Nejsladší den pro celou rodinu a ukázky vyřezávání betlémů v jeden den a na jednom místě si můžete užít pouze v Ořechu. Můžete se podívat na ukázky včelaření, vytáčení medu, prohlédnout si unikátní prosklený Včelín Ořech a prosklené úly, ochutnávat na medovém jarmarku nebo sledovat řezbáře z celé ČR, kteří budou vyřezávat postavičky do Velkého betléma příběhů. Ten se tak rozroste již do úctyhodné délky 12 metrů. Vše proběhne na venkovní Kouzelné zahradě. Vstup na Medobraní a Dřevořezání je zdarma.

Více a aktuálně na www.muzeumceskychvanoc.cz.

Čtvrtek 24. 6. • 16.00 – 19.00

Svatojánské bylinkování pro mámy a dcery

Kemp Drusus v Třebonicích
V rozkvetlé bylinkové zahrádce M. Dobromily je červen nejkrásnějším měsícem v roce. Na bylinkovém odpoledni pro mámy a dcery si ukážeme, jak tradiční ženské léčivky pěstovat, sbírat, užívat a naučíme se vyrábět hojivou mastičku z bylin. Zapálíme také svatojánský ohýnek. Vstupné je 200 Kč dospělý a 100 Kč za dítě.

Více na www.dona-meduna.webnode.cz. Přihlášky předem majdas@volny.cz nebo formou SMS na tel. 775 690 806.

Sobota 26. 6. • 14.45

Archeologická vycházka pravěkem i středověkem Butovic

Sraz na zastávce autobusu MHD č. 149 – Sídliště Jinonice
Vypravte se s archeology Muzea hlavního města Prahy do dávné minulosti Butovic (náhrada za akci Mezinárodního dne archeologie zrušenou na podzim 2020). Trasa: ulice Butovická – kostel sv. Vavřince v Butovicích – hradiště Butovice – stanice metra B Nové Butovice. Předpokládaná doba trvání 2 hodiny. Vycházka je zdarma. Počet osob ve skupině a režim vycházky bude záviset na aktuální pandemické situaci. Sledujte www.muzeumprahy.cz.

Úterý 29. 6. • 14.00 – 17.00

Mezigenerační hry aneb Ochutnávka deskových her

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1615
Jste hraví? Chcete poznat některé zajímavé deskové hry? Ano? Výborně. A vůbec nezáleží na tom, kolik vám je let. Všichni jste srdečně zváni před knihovnu, kde budete mít za pěkného počasí možnost vyzkoušet si různé deskové hry. Hravé odpoledne proběhne ve spolupráci s  městskou částí Praha 13 a MA 21. Je nutné přihlášení na tel. 770 130 284 nebo osobně v pobočce MKP Stodůlky. Realizace této aktivity bude probíhat v souladu s platným hygienickým nařízením. Těšíme se na vás!

Pondělí 16. – pátek 27. 8. • 8.30 – 11.30

Prázdninové kurzy českého jazyka

Fakultní základní škola Mezi Školami
Kurz probíhá ve dvou rovinách: základní komunikační dovednosti v českém jazyce a doučování a procvičování české gramatiky. Je určen žákům – cizincům od 6 do 13 let. Má za cíl zlepšit komunikaci a porozumění žáků v českém jazyce a umožnit úspěšné zvládnutí školní  docházky. Strava není zajištěna. S sebou: přezůvky, psací potřeby, pastelky, linkovaný sešit, svačinu a pití. Kontakt: Anna Vaculíková, vaculikova@fzsmeziskolami.cz.

Více na www.praha13.cz a na webu pořádajících škol.

Pondělí 16. – pátek 20. 8. • 8.00 – 12.00

Prázdninové kurzy českého jazyka

Fakultní základní škola Trávníčkova 1774
Kurz pro žáky a předškoláky ze škol Prahy 13 (sraz v 8.00 před školou). Účastníky čeká opakování učiva, sport, výlety, malování, seznámení se s  českými pohádkami a literaturou. S sebou: psací potřeby, linkovaný sešit, blok na kreslení, přezutí a svačinu. Kontakt: Helena Bumbálková, bumbalkovah@seznam.cz.

Více na www.praha13.cz a na webu pořádajících škol.

Sobota 28. 8. • 13.30

Třebonické letní hry

Rybník v Třebonicích
Všechny sportovní fanoušky zveme na skvělé sportovní zápolení. Již 21. ročník tradičních her nabídne soutěžní klání tříčlenných družstev v pěti netradičních disciplínách, které se zatím na mistrovství světa ani olympiádu nedostaly, ale kdo ví ☺. Přijďte si zasportovat nebo jen fandit. Pro diváky je vstup zdarma. Občerstvení, doprovodný program a hudební vystoupení jsou zajištěny. Hry pořádá Sbor dobrovolných hasičů Třebonice ve spolupráci s městskou částí Praha 13 a Kulturním domem Mlejn.

Sobota 11. 9. • 10.00

Beachvolejbalový turnaj 100+

Areál beachvolejbalových kurtů, ul. Ovčí hájek, Nové Butovice
Městská část Praha 13 pořádá ve sportovním areálu v Nových Butovicích 8. ročník beachvolejbalového turnaje 100+. Turnaj je určen pro smíšené sportovní dvojice, kdy součet věku obou hráčů musí letos dosáhnout minimálně 100 let. Na turnaji může nastoupit maximálně 20  dvojic. Bližší informace a přihlášky na tel. 607 613 652 nebo na e-mailu matysekj@praha13.cz. Pitný režim a občerstvení zajištěno v areálu  sportoviště. Putovní pohár pro vítěze a věcné ceny jsou připraveny.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Trojská botanická zahrada připravila nové expozice

Kromě nových expozic se návštěvníci i v letošním roce mohou těšit na oblíbené akce. Botanická zahrada hl. m. Prahy během uzavření v  uplynulých měsících nezahálela a pro návštěvníky připravila řadu novinek. V Horní zahradě, která se rozprostírá za vstupem ze Sídliště  Bohnice, najdou nově příchozí expozici „prérie“, která je věnována trvalkám Severní Ameriky. Nedaleko odtud, v Lese, jsou také umístěné  trvalky východu USA, zejména z oblasti Appalačského pohoří, a rovněž ukázky z Asie, a to v expozici Asijských trvalek. Nedaleko vstupu  Bohnice mohou zájemci relaxovat ve stínu popínavých rostlin. Novinky návštěvníky čekají i ve spodní části areálu. Pod Strání je nová rozkvetlá  expozice zaměřená na suchomilné rostliny, zejména rozchodníky a flóru Kypru. Překvapení se chystají i v tropickém skleníku Fata Morgana,  který je pro veřejnost zatím uzavřený. Otevřít by se měl nejpozději s výstavou exotických motýlů, která je naplánována od 28. května. Botanická zahrada v Troji připravuje i další pravidelné a oblíbené akce, jako je výstava sukulentů, přehlídka orchidejí a jiné.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Úterý 11. 5. – neděle 29. 8.

Výstava Czech Nature Photo

Od 11. května se v galerii Czech Photo Centre otevřela výstava sestavená nejen z nominovaných snímků soutěže Czech Nature Photo. Výstava bude otevřena každý den kromě pondělí, dle nařízení vlády. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Úterý 1. 6. • 15.00 – 19.00

Soví stezka – Den dětí v ptačím stylu

Centrální park a okolí DDM Stodůlky
Soví stezka – u příležitosti Dne dětí a zároveň oslav 30 let DDM Stodůlky připravili lektoři interaktivní ptačí stezku v Centrálním parku a okolí DDM. Čeká vás patnáct samoobslužných stanovišť plných zajímavostí z ptačí říše. Na své cestě potkáte nejméně stejný počet živých sovích bytostí, které si pro vás připravily nejen spoustu ptačích hádanek. Na závěr vás čeká i malá odměna. Další informace najdete na www.ddm100dulky.cz/30let, kde získáte instrukce a prohlédnete si plánovanou trasu. Hrací karty získáte v den konání na místě od sovích bytostí, začít můžete na libovolném místě v Centrálním parku.

Pondělí 14. 6. • 18.00

On-line zápisy do kroužků a kurzů pro školní rok 2021/2022 Přehled kroužků naleznete na ddmstodulky.cz už od pondělí 7. června, můžete si tak prohlédnout naši pestrou nabídku a připravit se na hladké přihlášení v pondělí 14. 6. Vybírejte z pestré nabídky kroužků pro všechny generace. Nabízíme tradiční kroužky, ale také některé novinky pro všechny věkové kategorie (0 – 99 let).

Více informací na www.ddmstodulky.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Neděle 4. 7. • 11.00

Poutní mše sv.

U příležitosti svátku patrona kostela bude sloužena v kostele sv. Prokopa poutní mše sv. Účast věřících se musí řídit platnými protiepidemickými nařízeními.

Neděle 25. 7. • 8.00

Poutní mše sv.

U příležitosti svátku patrona kostela bude sloužena v kostele sv. Jakuba poutní mše sv. Účast věřících se musí řídit platnými protiepidemickými nařízeními.

Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Návštěvníkům doporučujeme nákup elektronických vstupenek

Od pondělí 17. května smí Zoo Praha dle nového vládního usnesení pustit do svého areálu v jeden moment návštěvníky na 50 procent své kapacity – tedy 10 tisíc osob. Otevírá také zahrádky a posezení u občerstvení. Pro urychlení odbavení u vstupních turniketů doporučuje veřejnosti nákup elektronických vstupenek. Platnost elektronické vstupenky je půl roku od zakoupení, její nákup je rychlý a snadný.  Návštěvníci nemusí stát u pokladen a mohou jen se svým mobilním telefonem, ve kterém mají právě mVstupenku, zamířit rovnou k turniketům.

Elektronickou vstupenku lze zakoupit na webových stránkách vstupenka.zoopraha.cz. Protože stále není možné otevřít vnitřní pavilony (v době redakční uzávěrky STOPu), umožňuje Zoo Praha návštěvníkům zůstat v areálu zoologické zahrady až do setmění, tedy i po zavírací době. Otevřeny jsou již také prodejny suvenýrů. I nadále je možné sledovat aktuální počet návštěvníků v areálu na webových stránkách Zoo Praha.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá