Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Čtrnáct let integrace

Projekt Společná adresa – Praha 13 je zaměřený na integraci cizinců a podporu vzájemného soužití obyvatel Prahy 13. Projekt zahrnuje i aktivity určené pro držitele dočasné ochrany z Ukrajiny, které byly v loňském roce uskutečněny prostřednictvím samostatného projektu. Aktivity projektu jsou rozděleny do pěti priorit: vzdělávání, volný čas, informovanost, komunitní práce a sociální práce a regionální spolupráce. Oblast vzdělávání staví na spolupráci se sedmi mateřskými a čtyřmi základními školami, kde probíhá jazyková příprava žákůcizinců formou doučování (včetně prázdninových kurzů češtiny ve třech ZŠ). Dále probíhají prostřednictvím neziskové organizace Centrum pro integraci cizinců, o.p.s., čtyři typy On-line nízkoprahových kurzů češtiny pro dospělé migranty (včetně letního minikurzu češtiny). Výuku českého jazyka uprchlíků z Ukrajiny má v první polovině roku na starosti také Farní charita Stodůlky, která organizuje i Česko – ukrajinská setkávání (ČUS) a klub pro děti ve věku 6-15 let. V Městské knihovně v OC Lužiny je pořádána aktivita Společně v knihovně, která je zaměřená na nízkoprahovou pomoc se školní přípravou. Tu zajišťuje Nová škola, o.p.s. Další aktivitou v knihovně je Interkulturní konverzační setkání organizované Integračním centrem Praha, o.p.s.
Volný čas migrantů a obyvatel Prahy 13 je v rámci projektu podporován aktivitou v Domě dětí a mládeže Stodůlky (podzimní akce Letem světem).
Informovanost – všechny podstatné informace naleznete v informačním letáku a na pravidelně aktualizovaném webu MČ Praha 13.
Podobně jako v loňském roce je součástí projektu i aktivita zaměřená na komunitní a sociální práci. Obyvatelé Prahy 13 se tak mohou přímo v terénu setkat s komunitní pracovnicí zaměstnanou radnicí a s terénními pracovníky Organizace pro pomoc uprchlíkům.
Regionální spolupráce probíhá prostřednictvím jednoho setkání Pracovní skupiny Integrace cizinců v MČ Praha 13.
Aktuální situaci v realizaci jednotlivých aktivit je potřeba si pro jistotu ověřit na níže uvedených kontaktech.
Projekt je financován z dotace MV ČR a spolufinancován MČ Praha 13 a hlavním městem Prahou.
Více na www.praha13.cz/Integrace-cizincu, nebo na e-mailu syrovyp@praha13.cz, tel. 235 011 453.

Petr Syrový, koordinátor projektu